Ingezonden persbericht


Persbericht
Nijmegen, 16 december 2008

"Het ezeltje werd afgedekt door twee schalen, waarop in de rand de naam Trimalchio stond gegraveerd, plus het gewicht in zilver. Op de schotel waren ook plateautjes gesoldeerd met daarop relmuizen onder een laag honing en maanzaad. Er waren ook gloeiend hete braadworstjes op een zilveren roostertje, terwijl onder dat roostertje Syrische pruimen met granaatappelpitten lagen." (Petronius, Satyrica (Maaltijd bij Trimalchio), vertaling: Vincent Hunink)

Laatste avondopenstelling tot 22 uur: de Romeinse gastronomie bij 'Luxe en decadentie' Vrijdag 2 januari van 17 tot 22 uur in Museum Het Valkhof

De kerstvakantie biedt een mooie én laatste gelegenheid om de expositie 'Luxe en Decadentie' in Museum Het Valkhof te bezoeken. Deze toptentoonstelling is nog tot en met zondag 4 januari 2009 te zien. Dit wordt voorafgegaan door de allerlaatste avondopenstelling op vrijdag 2 januari met als thema 'De Romeinse gastronomie'. Een must voor lekkerbekken! De lezingen worden gegeven door Romeins culinair specialist Janiek Kistemaker. Daarnaast is er een proeverij van Romeinse gerechten door de Historische Keuken en serveert het Museumcafé Romeins eten. De Nijmeegse band 'De Mannen van Oost' zorgt voor de muzikale noot.

De lezing 'De Romeinse gastronomie' wordt om 19.00 en 20.15 uur gegeven door Janiek Kistemaker, Romeins culinair specialist. Zij studeerde Klassieke Talen en verricht nu onderzoek naar de Romeinse culinaire geschiedenis. Pauwenhersenen en flamingotongetjes. Bastaardnachtegalen. In hun geheel opgediende everzwijnen, gevuld met worsten en vette lijsters. Schranspartijen tot diep in de nacht, slechts onderbroken door braken en steevast eindigend in ontucht. Dergelijke clichébeelden rond de Romeinse eetcultuur probeert Janiek Kistemaker in haar lezing zodanig te ontmaskeren, dat de werkelijkheid erachter zichtbaar wordt. Een werkelijkheid van primitieve, roetzwarte keukens, maar kleurrijk en complex genoeg om tot onze verbeelding te blijven spreken. En die, ondanks het tijdverschil, dichter bij onze eigen gastronomie staat dan wij denken.

Cateringbedrijf De Historische Keuken verzorgt een (gratis) proeverij van Romeinse hapjes en wijn, gebaseerd op historische recepten, zoals 'puls punica'. Dit is een gerecht met ricotta en gort, oorspronkelijk bedoeld om de gladiatoren te sterken.

Ook kunnen bezoekers tussen 17.30 en 21.00 uur in Het Museumcafé genieten van authentieke Romeinse gerechten, zoals 'Esicia Omentata (gehaktballetjes met pijnboompitten). De live muziek met klezmer sound komt van 'De Mannen van Oost'.

Programma vrijdag 2 januari:
17.00 - 22.00 uur: gratis proeverij De Historische Keuken 17.30 - 21.00 uur: Romeins eten in Het Museumcafé (reserveren voor groepen aanbevolen) 18.00- 22.00 uur: live muziek De Mannen van Oost
19.00 - 19.45 uur: lezing 'De Romeinse gastronomie' door Janiek Kistemaker 20.15 - 21.00 uur: lezing 'De Romeinse gastronomie' door Janiek Kistemaker

Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen, T: 024-360 88 05 www.museumhetvalkhof.nl Open in de periode t/m 4 januari 2009: dinsdag t/m vrijdag: 10-17 uur Zaterdag, zondag en feestdagen: 11-17 uur. Gesloten op maandagen, 25 december en 1 januari. Na 4 januari zijn de reguliere openingstijden weer van toepassing. D.w.z. van dinsdag t/m vrijdag van 10 -17 uur, zaterdag, zondag en feestdagen van 12-17 uur.

Einde persbericht
Voor informatie/interviews: afdeling marketing en PR, Jannemarie van den Brand: E: j.vandenbrand@museumhetvalkhof.nl . Tel: 024-360 88 05

Jannemarie van den Brand
marketing en communicatie

Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen
Postbus 1474, 6501 BL Nijmegen
Tel. +31 (0)24 3608805
Fax +31 (0)24 3608656
<:http:/>www.museumhetvalkhof.nl