FloraHolland


FloraHolland vestiging Rijnsburg vernieuwt in 2009 afmijnzaal

RIJNSBURG, 2 januari 2009 (persbericht) - Bloemenveiling FloraHolland vestiging Rijnsburg realiseerde in 2008 een klokomzet van 391 miljoen euro. Dat is 3,7 procent minder dan in 2007. Het verschil wordt veroorzaakt door een afgenomen klokaanvoer en een licht gedaalde gemiddelde prijs. Met name het effect van de verminderde export naar het Verenigd Koninkrijk laat zich daarmee in Rijnsburg voelen. In 2008 vond een verdere verschuiving plaats van verkoop via de klok naar directe verkoop door bemiddeling. De verkoop via de landelijk opererende bemiddelingsorganisatie FloraHolland Connect groeide met 4 procent. Voor 2009 heeft Rijnsburg een aantal vernieuwingen in het veilsysteem op het programma staan. De ontwikkelingen in de markt geven vestiging Rijnsburg vertrouwen in de toekomst.

Assortiment uitgebreid
In 2008 heeft een aantal specifieke seizoensproducten zich sterk ontwikkeld. Tulp, pioen en snijhortensia lieten groeicijfers zien. Ook bij de plantenklok was sprake van groei. Naast een toename in het assortiment van voornamelijk bloeiende planten, was in 2008 over de gehele linie sprake van assortimentsuitbreiding. De aanvoer van een aantal belangrijke producten als roos, lelie, gerbera, zonnebloem en chrysant uit Nederland en Israël is in 2008 gedaald. Het weer en gestegen energiekosten waren belangrijke redenen. De groei van de rozenaanvoer uit Afrika zette door, al staan ook in Afrika de rendementen onder druk.
Voor veel aanvoerders en kopers was 2008 een lastig jaar. Bij de in Rijnsburg gevestigde handel leidde dit tot meer onderlinge samenwerkingsverbanden en, in enkele gevallen, tot overnames. Samen met de georganiseerde handel maakt vestiging Rijnsburg zich sterk voor goede ondersteuning en vernieuwende dienstverlening aan klanten.

Vernieuwing in distributie en veilproces
In 2008 is het vernieuwde logistieke systeem definitief in gebruik genomen. Hiermee beschikt Rijnsburg over een modern, gemechaniseerd distributieproces. Ook is succesvol gestart met beeldondersteunend veilen. Bij beeldondersteunend veilen verschijnen de bloemen en planten nog wel voor de klok, maar worden tegelijk ook foto's getoond. Hiermee krijgen klanten inzicht in de kleur en bloemvorm van de geveilde producten. Ook de groei van de verkoop via Kopen Op Afstand (KOA) was met ruim 30 procent fors.
In 2009 wordt de afmijnzaal van vestiging Rijnsburg vernieuwd. Hiermee speelt Rijnsburg in op klantenwensen. Veranderingen zoals beeldveilen kunnen door de vernieuwing flexibel worden ingevoerd. Met beeldveilen worden de producten niet langer fysiek in de afmijnzaal getoond, maar wordt de aanvoer met beeldmateriaal gepresenteerd. In de toekomst zullen verkoop en distributie steeds vaker los van elkaar plaatsvinden. Beeldveilen geeft daarvoor betere mogelijkheden.

Veilsystemen verder doorontwikkelen
Al met al kijkt Rijnsburg voorzichtig positief naar de (omzet)ontwikkelingen in 2009. Eind 2009 zal de vernieuwing van de afmijnzaal afgerond zijn. Het aantal klokken is dan uitgebreid van zes naar zeven. Op twee klokken wordt dan ook beeldveilen ingevoerd. Vestiging Rijnsburg is daarmee klaar voor een verdere doorontwikkeling van haar veilsystemen, samen met de andere
FloraHolland-exportvestigingen Aalsmeer en Naaldwijk. De belangrijkste doelstellingen hierbij zijn versterking van de efficiency in de keten en een optimale prijsvorming.

FloraHolland totaal: omzet 2008 nagenoeg gelijk, kleine groei in 2009 Vestiging Rijnsburg is één van de zes vestigingen van bloemenveilingorganisatie FloraHolland. De coöperatie FloraHolland realiseerde in 2008 een omzettotaal van ruim 4 miljard euro aan bloemen, kamer- en tuinplanten. Dat is 0,25 procent meer dan in het jaar ervoor. De organisatie concludeert dat de economische crisis de omzetontwikkeling van de veilingen tot nu toe maar beperkt beïnvloedt. Voor 2009 verwacht FloraHolland een kleine omzetstijging (+ 1 procent). Consumenten in Europa blijken ook in economisch moeilijke tijden hun huis nog steeds gezellig te maken met een fleurig bloemetje of een plant.
FloraHolland omvat naast haar zes vestigingen (de bloemenveilingen in Aalsmeer, Naaldwijk, Rijnsburg, Venlo, Bleiswijk en Eelde) een bemiddelingsorganisatie (FloraHolland Connect) en een internationaal actieve afdeling Import. Als wereldwijd grootste veilingorganisatie verwerkt FloraHolland jaarlijks 11,1 miljard bloemen en 1,3 miljard planten. Bij FloraHolland werken circa 4.500 medewerkers.