FloraHolland


FloraHolland vestiging Eelde opnieuw snelste groeier

EELDE, 2 januari 2009 (persbericht)- FloraHolland vestiging Eelde heeft commercieel gezien opnieuw een uitstekend jaar achter de rug. Bloemenveiling FloraHolland vestiging Eelde sloot het jaar af met een omzetstijging van 5,7 procent. Hiermee realiseert Eelde voor het derde achtereenvolgende jaar de grootste groei op haar veilingklokken. Vestiging Eelde heeft hiermee haar positie op de regionale bloemen- en plantenmarkt verder verstevigd, zowel in Noord-Nederland als in Noord-Duitsland.

Records verbroken
Ook in 2008 werden er op marktplaats Eelde weer meerdere records verbroken. Het veilbedrijf realiseerde een omzetrecord van bijna 36,5 miljoen euro, een kleine 2 miljoen meer dan in 2007. De buitenlandse snijbloemen en de tuinplanten waren in belangrijke mate verantwoordelijk voor de groei van de klokomzet. De afdeling klokservice realiseerde met haar daghandelstransacties op bestelling een omzetstijging van maar liefst 23 procent. Vooral rozen en tulpen vinden steeds vaker via klokservice hun weg naar de klant, evenals zomerbloemen zoals pioenen.
De omzet van Groen Groep Eelde (de Cash & Carry voor boomkwekerijproducten) bleef in 2008 stabiel. Het aantal klanten groeide met bijna honderd nieuwe groenbedrijven. Naast rechtstreekse C&C-inkoop op het terrein werd steeds meer gebruik gemaakt van de mogelijkheid om te bestellen via fax of internet. Met name hoveniers en grootgroenvoorzieners maken van deze bestelservice gebruik.

Maximaal rendement voor kwekers en kopers
FloraHolland vestiging Eelde ziet in de groei van bijna 15% in de laatste drie jaar een bevestiging van de juiste commerciële koers. Het jaar 2008 was voor een aantal kwekers en veilingklanten een lastig jaar. Naar verwachting worden ook in 2009 de marktomstandigheden voor zowel kwekers als kopers niet veel gunstiger. FloraHolland vestiging Eelde gaat ervan uit dat zij met een sterke marktplaats blijvend kan bijdragen aan het maximale rendement voor de in Eelde actieve kwekers en inkopers van bloemen en planten.

FloraHolland totaal: omzet 2008 nagenoeg gelijk, kleine groei in 2009 Vestiging Eelde is één van de zes vestigingen van bloemenveilingorganisatie FloraHolland. De coöperatie FloraHolland realiseerde in 2008 een omzettotaal van ruim 4 miljard euro aan bloemen, kamer- en tuinplanten. Dat is 0,25 procent meer dan in het jaar ervoor. De organisatie concludeert dat de economische crisis de omzetontwikkeling van de veilingen tot nu toe maar beperkt beïnvloedt. Voor 2009 verwacht FloraHolland een kleine omzetstijging (+ 1 procent). Consumenten in Europa blijken ook in economisch moeilijke tijden hun huis nog steeds gezellig te maken met een fleurig bloemetje of een plant.
FloraHolland omvat naast haar zes vestigingen (de bloemenveilingen in Aalsmeer, Naaldwijk, Rijnsburg, Venlo, Bleiswijk en Eelde) een bemiddelingsorganisatie (FloraHolland Connect) en een internationaal actieve afdeling Import. Als wereldwijd grootste veilingorganisatie verwerkt FloraHolland jaarlijks 11,1 miljard bloemen en 1,3 miljard planten. Bij FloraHolland werken circa 4.500 medewerkers.