FloraHolland


Ondernemend jaar voor FloraHolland vestiging Naaldwijk

NAALDWIJK, 2 januari 2009 (persbericht) - De klokomzet van FloraHolland vestiging Naaldwijk kwam met een omzetbedrag van 860 miljoen euro in 2008 bijna 4 procent lager uit dan in het recordjaar 2007. Bij de planten werd in 2008 wel een omzetrecord genoteerd. De klokomzet planten kwam uit op 197 miljoen euro (+5 procent) en was nooit eerder zo hoog. De snijbloemenafzet bleef 6 procent achter bij vorig jaar. Deze omzetontwikkeling wordt onder meer veroorzaakt door de economische situatie in het Verenigd Koninkrijk, waardoor minder bloemen en planten geëxporteerd worden. In 2008 vond een verdere verschuiving plaats van verkoop via de klok naar directe verkoop door bemiddeling. De verkoop via de landelijk opererende bemiddelingsorganisatie FloraHolland Connect groeide met 4 procent. Het aantal stuks bloemen dat vestiging Naaldwijk via de klokken verhandelde kwam uit op bijna 2,8 miljard (-1,3 procent). De aanvoer van kamerplanten en tuinplanten nam toe met respectievelijk 8,3 en 1,3 procent. In totaal werden ruim 200 miljoen kamer- en tuinplanten via de Naaldwijkse klokken verkocht. FloraHolland vestiging Naaldwijk versterkte in 2008 haar positie als innovatieve en krachtige draaischijf van vraag en aanbod. Het afgelopen jaar kenmerkte zich voor vestiging Naaldwijk als een ondernemend jaar.

Ondernemend en vernieuwend
"FloraHolland vestiging Naaldwijk investeert in vernieuwing", aldus Gijs Kok, vestigingsmanager FloraHolland Naaldwijk. "In 2008 is het beeldveilen bij planten voorbereid en werd FloraHolland e-Trade als elektronisch handelssysteem ingevoerd op vestiging Naaldwijk. E-trade wordt in 2009 verder uitgerold over meerdere vestigingen van FloraHolland. In 2009 kom Kopen Op Afstand (KOA) via internet beschikbaar. Deze verbinding is betrouwbaarder, sneller en goedkoper dan de huidige ISDN-verbinding. De KOA-omzet is in 2008 flink gestegen. Bij bloemen groeide de omzet tot circa 260 miljoen euro. Bij planten bleef de omzet op hetzelfde niveau. Verwacht wordt dat de uitrol van beeldveilen planten een flinke impuls aan KOA zal geven. In 2009 worden de huidige snijbloemenklokken vervangen door projectieklokken, waarbij ook een extra bloemenklok wordt gerealiseerd.
In 2008 is onze visie `Veilen en Logistiek 2014' vastgesteld. In 2009 bekijken we de mogelijkheden om het commerciële en het logistieke proces te ontkoppelen en een landelijke virtueel veilproces te ontwikkelen".

Vernieuwing in logistiek
Meer efficiency, optimaliseren van dienstverlening en het introduceren van maatwerkdiensten staan centraal in het logistieke beleid van FloraHolland vestiging Naaldwijk. De vernieuwingen in het distributieproces planten worden in 2009 afgerond. Dit geldt ook voor het omvangrijke logistieke programma Tracking & Tracing, dat de komende jaren zal leiden tot nieuwe diensten voor exporteurs en een verlaging van de kosten. Ook worden in 2009 nieuwe maatwerkdiensten geïntroduceerd waarmee Naaldwijk invulling geeft aan een aantal specifieke klantwensen.

Samen bouwen met klanten
Om in te kunnen spelen op de groeiende vraag naar handelsruimte, is FloraHolland vestiging Naaldwijk in 2006 al gestart met de plannen voor de derde fase van Trade Parc Westland (Mars). Goede handelshuisvesting is noodzakelijk om koopkracht aan de marktplaats te binden. De verwachting is dat de eerste bouwkavels in 2010 aan handelsbedrijven kunnen worden uitgegeven.

FloraHolland totaal: omzet 2008 nagenoeg gelijk, kleine groei in 2009 Vestiging Naaldwijk is één van de zes vestigingen van bloemenveilingorganisatie FloraHolland. De coöperatie FloraHolland realiseerde in 2008 een omzettotaal van ruim 4 miljard euro aan bloemen, kamer- en tuinplanten. Dat is 0,25 procent meer dan in het jaar ervoor. De organisatie concludeert dat de economische crisis de omzetontwikkeling van de veilingen tot nu toe maar beperkt beïnvloedt. Voor 2009 verwacht FloraHolland een kleine omzetstijging (+ 1 procent). Consumenten in Europa blijken ook in economisch moeilijke tijden hun huis nog steeds gezellig te maken met een fleurig bloemetje of een plant.
FloraHolland omvat naast haar zes vestigingen (de bloemenveilingen in Aalsmeer, Naaldwijk, Rijnsburg, Venlo, Bleiswijk en Eelde) een bemiddelingsorganisatie (FloraHolland Connect) en een internationaal actieve afdeling Import. Als wereldwijd grootste veilingorganisatie verwerkt FloraHolland jaarlijks 11,1 miljard bloemen en 1,3 miljard planten. Bij FloraHolland werken circa 4.500 medewerkers.