Senternovem


29-12-2008 | Energiebesparing levert ondernemers in 2009 eerder geld op

EIA lijst 2009 gepubliceerd

Ondernemers die investeren in energiebesparing krijgen in 2009 iets makkelijker geld terug via de Energie-Investeringsaftrek (EIA). Dat blijkt uit de nieuwe energielijst voor 2009 die SenterNovem heeft gepubliceerd. Op deze lijst staan 9 nieuwe bedrijfsmiddelen die recht hebben op EIA. Het budget voor 2009 is verhoogd naar 145 miljoen euro.

De EIA bestaat sinds 1 januari 1997 en is één van de instrumenten waarmee de overheid Nederlandse bedrijven stimuleert te kiezen voor energiezuinige bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Ondernemers kunnen 44 procent van de investeringen van energiebesparende bedrijfsmiddelen aftrekken van de fiscale winst.

Energiebesparing
Door het verlagen van de zogenoemde `generieke
energiebesparingsnormen' in 2009 kan een investering die iets minder energiebesparing oplevert toch in aanmerking komen voor de EIA. Hierdoor wordt de regeling meer gericht op investeringen met een langere terugverdientijd. Tegelijkertijd komen investeringen die veel energiebesparing opleveren minder snel in aanmerking voor de EIA omdat deze investeringen sneller rendabel zijn. Reden voor deze wijzigingen is de stijging van de gemiddelde energieprijs in de afgelopen jaren.

Energielabel voor bestaande bedrijfsgebouwen
Een andere wijziging in de Energielijst 2009 van de EIA zijn de investeringen voor het verkrijgen van een verbeterd energielabel voor bestaande bedrijfsgebouwen. Het hele pakket maatregelen dat de energieprestatie van een bestaand bedrijfsgebouw verbetert, kan volledig in aanmerking komen voor EIA. Voorwaarde is dat geïnvesteerd moet zijn in alle noodzakelijke maatregelen uit het maatwerkadvies, die voor het bereiken van de minimaal vereiste
energieprestatieverbetering noodzakelijk zijn.

Wijzigingen Energielijst
Naast de energieprestatieverbetering voor bedrijfsgebouwen zijn er nog acht bedrijfsmiddelen, die in 2009 nieuw op de Energielijst staan; een start-stopsysteem voor een vrachtwagenmotor, een transportleiding voor levering van CO2 aan tuinbouwkassen, luchtcirculatiesysteem in tuinbouwkassen, afvalgestookte installatie, een zoet-zoutwatercentrale, hogedruk ontwateringspers voor natwasserijen, transportpannen voor vervoer van vloeibaar aluminium en een spudpaal voor de scheepvaart.
Acht bedrijfsmiddelen zijn in 2009 van de Energielijst afgehaald. Dit zijn overwegend bedrijfsmiddelen waarin weinig of niet werd geïnvesteerd.
De belangrijkste wijzigingen vindt u hier.

Duurzame energie
Op de nieuwe Energielijst 2009 zijn verder de beschrijvingen en codes van 40 bedrijfsmiddelen geactualiseerd. Zo is het bijvoorbeeld voor windenergie op land niet langer vereist op het moment van melden bij de EIA een beschikking van de SDE-regeling (Stimulering Duurzame Energieproductie) te hebben. Hiermee wordt voorkomen dat ongewenste vertraging optreedt bij het uitvoeren van deze projecten. Deze bepaling blijft echter wel gelden voor windprojecten op zee. Een absorptiekoelinstallatie die wordt aangedreven op zonnewarmte is toegevoegd bij de omschrijving van het zonnecollectorsysteem. De gedachte hierbij is dat zonnewarmte die in de zomer in grote mate beschikbaar is, kan worden gebruikt voor de productie van `duurzame' koude.
Voor het koelen van elektronische inrichtingen met koude uit de bodem is een extra categorie opgenomen onder de omschrijving van de grondwaterwarmtewisselaar. Hierdoor wordt bij het koelen van deze inrichtingen bespaard op koelenergie.

Warmtekracht
Energie-intensieve bedrijven hebben de laatste jaren al veel in warmtekrachtinstallaties geïnvesteerd. Ook worden installaties voor de productie van elektriciteit uit aardgas steeds energiezuiniger. Daarom zijn de rendementseisen voor warmtekracht opgehoogd. Voor kleine warmtekrachtinstallaties met behulp van een zuigermotor en met een vermogen tot 1 MW is een extra categorie toegevoegd. Hiervoor is de maximale investering per kW elektrisch vermogen verhoogd naar EUR 600. Deze wijziging is doorgevoerd om de toepassing van warmtekrachtinstallaties bij minder energie-intensieve bedrijven beter te kunnen stimuleren.

Warmtepompen
De eis voor de minimale energieprestatie van de warmtepomp voor gebouwen en processen is aangescherpt. De COP-eis (Coefficient of Performance) van een elektrisch gedreven warmtepomp is verhoogd van 3,6 naar 4,0. Hiermee wordt aangesloten op de technische ontwikkeling van het energierendement van warmtepompen. Voor het verwarmen van bedrijfsgebouwen is het mogelijk de kosten van het verwarmingsnet te melden. Hiervoor geldt een maximum investeringsbedrag van EUR 200 per geïnstalleerde kW van het thermisch vermogen van de warmtepomp. Deze toevoeging geldt niet voor toepassing bij processen, zoals in tuinbouwkassen.
Warmtepompen komen alleen in aanmerking indien deze wordt toegepast in bedrijfsgebouwen of bij processen. Een warmtepomp in een woning komt niet voor EIA in aanmerking. Dit is aangepast, omdat de wet op de inkomstenbelasting en vennootschapbelasting waarop de EIA is gebaseerd, investeringen in woningen uitsluit. Voor investeringen in zonnecollectorsystemen of fotovoltaïsche zonne-energiesystemen geldt een uitzondering.

Downloads

Energielijst 2009 [pdf, 759,96 Kb