Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout

Oosterhout, 24-12-2008

Burgemeester zet redders in het zonnetje

OOSTERHOUT: Burgemeester Huijbregts heeft vandaag in het gemeentehuis in Oosterhout de redders van een automobilist in het zonnetje gezet. De automobilist raakte gisterenavond te water aan De Vliedberg in Oosterhout. Het ongeval gebeurde rond 20.20 uur voor het oog van een groep jongeren. Een groep jongeren sprong direct in het water. Zij hielden de auto boven water totdat de hulpdiensten aanwezig waren.

De burgemeester wilde deze daad niet zomaar voorbij laten gaan en haar waardering voor deze heldendaad uitspreken. Dat deed ze op
woensdagmiddag 24 december, in de hal van het stadhuis. Alle helden waren hierbij aanwezig, zowel de jongeren als de politie. Burgemeester Helmi Huijbregts: Dit geeft goede moed voor onze samenleving. Want zou je zelf niet willen dat, als je iets overkomt, anderen de handen uit de mouwen steken en vooral niet opgeven. Jullie waren nat en vooral heel koud, maar jullie gaven niet op.
Er waren bloemen en veel lof voor alle redders: Karim El Koundi, Mike Groen, Nick Maas, Alexander de Kuyper, Davy vd Schenk, Ger Akkermans, Lizzy Akkermans, Harrie Linssen, Floris Oomens, Leroy Robben en Rob Oomen (kleinzoon van het slachtoffer). Daarnaast Jos de Rooij en Rinie van Beers van de politie. Voor Karim waren er speciale
complimenten,omdat hij het slachtoffer boven water hield terwijl politieagent Jos de Rooij reanimeerde. Maar ook voor Lizzy Akkermans was er een compliment. Zij stond als enige vrouw in het water en een jongere is ze ook niet meer, maar volgens de burgemeester was zij een kerel van een vrouw.

Politie, brandweer en ambulancedienst rukten dinsdagavond 23 december uit naar een te water geraakte auto aan De Vliedberg in Oosterhout. Het ongeval gebeurde rond 20.20 uur voor het oog van een groep jongeren.
De politie was als eerste van de hulpverleningsdiensten ter plaatse en trof in het water een groep mensen aan die met man een macht een auto boven water hielden. De auto lag op zijn kant in een vijver, terwijl de bestuurder nog in de auto zat. Eén van de agenten ging meteen te water, terwijl de andere agent vanaf de kant de coördinatie op zich nam. Samen met een van de te water gegane omstanders lukte het de agent om het hoofd van het slachtoffer boven water te trekken en te beginnen met mond-op-mond beademing. Dat gebeurde via het geopende portierraampje.

Omdat de 74-jarige man vast zat in de autogordel, lukte het niet meteen om hem los te krijgen. Rond 21.50 uur werd het slachtoffer, met behulp van de brandweer, op de kant gebracht. Hij is meteen naar het ziekenhuis overgebracht. Hij was buiten kennis en onderkoeld. Zijn toestand is kritiek maar stabiel. Een mobiel medisch team van de GGD behandelde de redders, die het in de tussentijd behoorlijk koud hadden gekregen. Onder hen bevond zich overigens de kleinzoon van het slachtoffer. Hij kwam toevallig langs tijdens het trimmen en zag dat het de auto van zijn opa betrof.
De groep jongeren verklaarde na afloop dat de automobilist, voordat hij te water raakte, ook nog tegen een lantaarnpaal was gebotst. De oorzaak van het ongeval wordt door de politie nader onderzocht.

Technische Recherche centraal in thema-uitzending Bureau Brabant

TILBURG: Bureau Brabant zal het jaar 2008 op een speciale manier uitluiden. In een 35 minuten durende special krijgt de burger een bijzonder inkijkje in de keuken van de Technische Recherche van het politiekorps Brabant Zuid-Oost. Amerikaanse televisieseries als 'CSI New York', waarin juist het werk van de technische recherche vaak tot de oplossing van een misdaad leidt, zijn razend populair. Maar lijkt het ook op de werkelijkheid en de dagelijkse praktijk die de Brabantse rechercheurs meemaken? Oordeelt u zelf komende maandag 29 december.

Reconstructie
In de documentaire wordt, aan de hand van een reconstructie van een niet bestaande moordzaak, stap voor stap getoond wat de sporen die een dader achterlaat de rechercheurs vertellen over wat er is gebeurd. En hoe zij met die sporen zon zwaar misdrijf kunnen oplossen. We zien onder meer hoe sporen op verschillende plekken worden veiliggesteld, en wat daar vervolgens mee gebeurd. Zo wordt door speciaal opgeleide forensische duikers het moordwapen in een kanaal opgedoken en wordt ballistische onderzoek (schietproeven met het moordwapen) gedaan. Met speciale technieken worden vingerafdrukken zichtbaar gemaakt,
voetsporen onderzocht en DNA materiaal veilig gesteld en onderzocht. Door een helicopter van de KLPD worden luchtopnames gemaakt en de dader wordt door een arrestatieteam van zijn bed gelicht. In de documentaire vertellen de technisch rechercheurs ook zeer openhartig over hoe zij omgaan met dood en verdriet.
Kortom een intrigerende kijk in de wereld van de Technische Recherche!

Uitzending
De eerste uitzending van Bureau Brabant is op maandag 29 december om 18.00 uur op Omroep Brabant. Daarna wordt het programma ieder uur herhaald , de laatste uitzending is op dinsdag 30 december om 17.00 uur.

260,- boete voor uitdelen tik

WAALWIJK: Een 48-jarige Waalwijker kreeg proces-verbaal omdat hij een jongetje van 6 jaar een klap gegegeven had. In overleg met het Openbaar Ministerie kreeg de man een boete van 260,- opgelegd.

Het incident vond plaats op woensdagmiddag 23 december rond 15.40 uur p de Guido Gazellestraat te Waalwijk. Het zesjarige kind was aan het fietsen en reed per ongeluk per ongeluk tegen de benen van de man aan omdat hij niet hard genoeg kon remmen.
Hij kreeg vervolgens een klap en raakte daardoor overstuur. De verdachte was snel achterhaald en werd gearresteerd. Zijn relaas is dat hij het kind opzij duwde. De man had overigens een schaafwond op zijn scheenbeen opgelopen bij het voorval. In overleg met het Openbaar Ministerie kreeg de verdachte een boete van 260,- die hij meteen contant afrekende.

Auteur: Jeroen Steenmeijer