Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
24 december 2008
De laagste spaarrentes van Nederland, wie houdt wie voor de gek?
Dinsdag verhoogde de Postbank de spaarrente op haar Plusrekening van 0,5 naar 1%. Hoe komt het dat de rentes op dergelijke spaarrekeningen zo laag zijn? Dit terwijl de Postbank ook de Toprekening met 4% rente en bijna gelijke voorwaarden biedt. Voor Spaarrente.nl aanleiding om een blik te werpen op de laagste spaarrentes van Nederland.
Volgens een woordvoerder van de Postbank "is de rente verhoogd uit concurrentieoverwegingen, maar ook ontwikkelingen op de geld- en kapitaalmarkt zijn van invloed." Wel zegt zij dat de Plusrekening niet meer actief gepromoot wordt. "De Plusrekening is in feite een verouderd product. Het staat niet meer in de vitrine." Het gros maakt dan ook gebruik van andere Postbank rekeningen die een hogere rente bieden, voor deze producten wordt wel actief geadverteerd. De rente van de Postbank Plusrekening is naar verhouding lager dan die van andere spaarrekeningen. Hoe kan dat? "Enerzijds komt dit door productkenmerken. Zo zijn er mensen die veel waarde hechten aan een spaarrekening zonder beperkende voorwaarden en die hebben vaak een lagere rente. Anderzijds heeft het te maken met ontwikkelingen op de geld- en kapitaalmarkt", aldus de woordvoerder.
Financieel adviseur Anneke Ranzato over de extreem lage spaarrentes: "Ik noem dat uitmelkgedrag van banken. Er zijn altijd mensen die niet opletten en daar kunnen banken van profiteren. In feite maken zij misbruik van de desinteresse en onwetendheid van hun klanten." Volgens Ranzato hebben veel mensen lang geleden een spaarproduct afgesloten waarvan de rente destijds aantrekkelijk was. Banken introduceren nieuwe producten met een hoge rente en verlagen vervolgens de rente van de oudere spaarproducten. "Klanten worden helemaal niet geïnformeerd of op een dusdanige manier dat ze het niet zien." Over de renteverhoging van de Postbank zegt zij: "Postbank heeft de afgelopen anderhalf jaar veel kritiek gehad op de extreem lage rente van de Plusrekening. De renteverhoging die ze nu hebben doorgevoerd kan daarmee te maken hebben. Maar als ze het inderdaad hebben gedaan uit concurrentieoverwegingen, hadden ze de rente moeten verhogen naar 4%."
Financieel adviseur Ivo van Vugt vindt de rente van de Plusrekening ook na de verhoging belachelijk laag. "Concurrentieoverwegingen kunnen niet de oorzaak zijn, ik denk dat de Postbank bang is voor leegloop. Dat klanten zich in de toekomst beter gaan laten informeren en dan niet kiezen voor een spaarproduct met een rente van 1%." In de praktijk treft van Vugt veelvuldig ouderen met een spaarrekening met dergelijk extreem lage rentepercentages. "Zij worden niet of nauwelijks geïnformeerd over de mogelijkheden, een kwalijke zaak. Deze mensen gaan uit van vertrouwen en degelijkheid en worden ondertussen hard gepakt."
Ook andere banken hanteren extreem lage spaarrentes. Zo bedragen de spaarrentes op rekeningen van SNS Regio Bank en ING Bank respectievelijk 0,75 en 1%. De rente op de ProfijtPlusRekening van Friesland Bank ligt tussen de 1 en 2%. Mevrouw Noteboom van Friesland Bank: "De rente op de ProfijtPlusRekening is inderdaad laag en dat komt omdat het een product betreft dat al een hele tijd bestaat en waar sindsdien weinig aan gedaan is." Dit komt volgens Noteboom doordat er aantrekkelijke alternatieven zijn bijgekomen zoals bijvoorbeeld de InternetTopSpaarrekening met een standaard rente van 3% die kan oplopen tot 3,75%. Maar is er dan nog wel vraag naar de ProfijtPlusRekening? "Jazeker, er zijn nog altijd klanten die niet willen internetbankieren en om die reden een dergelijk product afsluiten", aldus Noteboom.
De laagste spaarrentes van Nederland:
Rente
Bank
Naam spaarrekening
0,75
SNS Regio Bank
Gewoon Sparen
1,00
Postbank
Plusrekening
1,00
ING Bank
Spaarrekening
1,90
Centraal Beheer
Top Spaarrekening
2,00
ABN Amro
Eurostyle-rekening
2,00
Fortis
MaandBonusSpaarrekening
2,00
Friesland Bank
ProfijtPlusRekening
Banken blijken dus vaak oude spaarproducten in hun assortiment te hebben, waarvan de rentes extreem laag zijn. Het mag duidelijk zijn dat de banken op dergelijke oude rekeningen veel meer winst maken dan op de nieuwe spaarrekeningen. Derhalve zijn banken niet actief in het overzetten van dergelijke oude rekeningen naar nieuwe rekeningen met hogere rentes. Klanten moeten dus zelf in actie komen! Klanten zijn een dief van hun eigen portemonnee wanneer ze niet actief zorgen dat ze een hogere spaarrente krijgen.
Noot voor de redactie,
Ingezonden persbericht