Netherlands Interdisciplinary Demographic Institute (NIDI)

In Demos, bulletin over bevolking en samenleving, van december 2008, jaargang 24, nummer 10 staan de volgende artikelen:

Dementie: keerzijde van een lang leven - Mieke Reuser

Voor veel mensen is dementie één van de belangrijkste schrikbeelden van veroudering. De kans om dement te worden neemt op hoge leeftijd sterk toe. Dit betekent dat, hoe ouder we met elkaar worden, hoe meer mensen worden geconfronteerd met dementie. Een demografisch epidemiologische studie bestudeert de verwachte levensduur met dementie voor verschillende groepen.

HIV-epidemie over piek heen; demografische impact zeer beperkt - John Bongaarts, Thomas Büttner, Gerhard Heilig & François Pelletier

De afgelopen decennia verspreidde het HIV-virus zich tot in alle uithoeken van de wereld. In 2007 overleden circa 2,1 miljoen mensen aan de gevolgen van AIDS. Het aantal dodelijke slachtoffers zal nog wel enige tijd hoog blijven want wereldwijd zijn volgens schattingen van de Verenigde Naties en UNAIDS (uit 2007) rond 33 miljoen mensen geïnfecteerd en daar komen er jaarlijks zo'n 2,5 miljoen bij. Hoewel de behandelmethoden beter worden, zullen de meesten van hen toch uiteindelijk aan AIDS overlijden. Dat gebeurt wel veel later in het leven dan voorheen: uit Canadees onderzoek bleek onlangs dat de levensverwachting van aidspatiënten aanzienlijk is gestegen. In absolute zin zal het aantal HIV-geïnfecteerden nog enige tijd blijven toenemen (vooral in Afrika ten zuiden van de Sahara), in relatieve zin kan echter worden gesteld dat de epidemie nu al vrijwel overal over zijn piek heen is: de kans om besmet te raken is al aan het dalen.

Bij gezonde seksuele levensstijl minder AIDS; in Afrika risicovol seksueel gedrag mede oorzaak HIV/AIDS-epidemie - Luc Bonneux

Op 1 december was het weer WereldAIDSdag. Buiten Afrika ten zuiden van de Sahara en ontvangers van bloed en bloedproducten beperkte HIV/AIDS zich tot groepen met bepaald risicogedrag, voornamelijk mannen die seks hadden met (veel) andere mannen en intraveneuze drugsgebruikers die spuiten ruilden. Waarom AIDS in Afrika een ramp van bijbelse afmetingen werd, wordt meer en meer duidelijk. SOA-epidemieën worden aangedreven door het hebben van wisselende contacten, gelijktijdige partnerschappen en kleine groepen zeer promiscue mensen. Vermoedelijk vormden in Afrika gelijktijdige partnerschappen en relaties van oudere mannen met jonge meisjes de kernoorzaak van de epidemie. De internationale hulpverlening, de grote multinationale organisaties, UNAIDS vooraan, hebben ernstig gefaald door te weinig en veel te laat aandacht te besteden aan de noodzaak van een gezonde seksuele levensstijl.


Download het volledige nummer


Foto: Stock.xchng/Pierre Amerlynck

Demodata

HUISHOUDENS
In 2007 telde Nederland 2,5 miljoen alleenstaanden en 4,1 miljoen paren. Zij vormen respectievelijk 35 en 58 procent van alle particuliere huishoudens. Alleenstaanden wonen vooral in de grote steden, zoals Amsterdam, en in het bijzonder in de universiteitssteden, zoals Groningen en Wageningen. In deze drie steden is 55 procent van de huishoudens een eenpersoonshuishoudens. Bij de paren gaat het zowel om gehuwde (3,4 miljoen) als ongehuwde stellen (0,8 miljoen), en om paren met (2,1 miljoen) en zonder kinderen (2,1 miljoen). In landelijke gemeenten is het percentage gezinnen vaak hoog, in de grote steden laag. Veel jongeren verlaten de plattelandsgemeenten en veel gezinnen blijven of komen er wonen. Grote steden zijn niet zo in trek bij jonge gezinnen: groen en eengezinswoningen zijn er schaars (PBL).