Gemeente Boxtel


Op maandag 5 januari 2009 start de firma Van Weert Rondhout met het rooien van bomen op 17 probleemlocaties in Boxtel en Liempde.

Link: http://www.boxtel.nl/nieuws.php

In het Bomenbeleidsplan, dat de gemeenteraad in 2007 heeft vastgesteld, staat aangegeven welke bomen op welke plekken staan of moeten komen. Maar in het verleden zijn op sommige locaties in feite de verkeerde bomen geplant. Vaak zijn dat eiken die intussen voor overlast zorgen. Daarbij gaat het onder andere om wortelgroei waardoor de trottoirs, fietspaden of wegen worden beschadigd. Ook tasten de wortels de rioleringsbuizen aan. Maar ook zijn bomen vaak zo groot geworden dat ze tegen woningen aangroeien.

Op basis van het Bomenbeleidsplan en de reacties van inwoners heeft de gemeente nu 17 probleemlocaties in beeld gebracht waar in feite verkeerde bomen staan. Nu gaat de gemeente in het begin van het nieuwe jaar ook daadwerkelijk aan de slag om de problemen op die 17 locaties op te lossen.
In opdracht van de gemeente begint de firma Van Weert Rondhout op de eerste werkdag van 2009 in het Smidsepad in Liempde. Voordat het bedrijf met het rooien in een straat begint, krijgt u als bewoner van die straat een brief in de bus met informatie over de werkzaamheden. Dan kunt u daar bijvoorbeeld met het parkeren van de auto rekening mee houden.

Herplant bomen
Ondertussen wordt door de gemeente hard gewerkt aan het bestek voor de uitvoering van de herplant van bomen. Want het uitgangspunt bij deze klus is dat het totale aantal bomen in de wijk / het dorp niet veranderd. Dit vergt de nodige tijd in verband met de aanbestedingprocedures die hiervoor gelden.
Als alles meezit kan het planten van de nieuwe bomen zo rond eind maart worden afgerond. Maar dit is wel afhankelijk van het weer en de terreinomstandigheden.

Keuze nieuw bomen per straat
In het overzicht staat aangegeven welke soort bomen in de straat worden teruggeplant. Bij de keuze is niet alleen rekening gehouden met het Bomenbeleidsplan maar er is ook gekeken naar de functie van de (woon)straat. Zo bepaalt de beschikbare ruimte in de straat en het formaat van de boom als die volwassen is mede de keuze van de soort bomen.
* Hogenbergseweg: Zuileik, 17 stuks
* Oude Dijk: Zuileik + Inlandse eik, 12 + 10 stuks
* Berkengaard: Berk, 1 stuk
* Den Dries/Den Achterhof: Amberboom, 29 stuks
* Den Dorsberg: Amberboom (zuilvorm), 10 stuks
* Achterberghstraat: huidige bomen, 3 groeiplaatsen verbeteren
* Dorpsstraat: Eik, 7 stuks
* Fellenoord: Leiplatanen + Plataan, 6 + 1 stuks
* Hendrik Verheeslaan: Zuileik, 14 stuks
* Van Hugenpothstraat: Amberboom, 12 stuks
* Van Randerodestraat: Els (zuilvormig), 7 stuks
* Vendelstraat: Linde, 10 stuks
* Smidsepad: Esdoorn (kegelvormig), 35 stuks
* De Geerakkers: Esdoorn (kegelvormig), 30 stuks
* ?t Vunderke: herplant op andere locatie, 3 stuks
* Goossenbunder: Populier, ± 135 stuks
* Kasteellaan: Ginkgo, 7 stuks (net als overige bomen in de straat)
* Parallelweg-Noord: Kastanje + Essen. 19 + 11 stuks
* Van Leeuwenstraat: huidige bomen, 4 groeiplaatsen verbeteren

Nadere informatie
Voor nadere informatie over de uitvoering van dit project kunt u contact opnemen met de heer E. ter Heide van de afdeling Openbare Werken van de gemeente Boxtel, (0411) 655823.

24-12-2008

Gemeente Boxtel

0411 - 655 911

gemeente@boxtel.nl