FloraHolland


Kort verslag FPC Lisianthus van 16 december 2008

FLORAHOLLAND (23 december 2008) - De FPC Lisianthus kwam op 16 december bijeen op vestiging Rijnsburg. Tijdens de vergadering is stil gestaan bij de kwaliteit en aanvoerregelmaat van import Lisianthus. De vestigingen kunnen zelf regels opstellen voor onregelmatige aanvoer. De verwachting is dat de aanvoer vanuit Israël af zal nemen.

H. Struik (van FloraHolland Connect) was tijdens de vergadering aanwezig om een toelichting te geven op de activiteiten en ideeën voor 2009 van FloraHolland Connect. Exporteurs handelen meer via klok of op dag/weekbasis. Het is voor FloraHolland Connect steeds moeilijker om lange termijn orders vast te leggen. Activiteiten uit het promotieproject worden indien mogelijk gekoppeld aan FloraHolland Connect. L. Bakker heeft een toelichting gegeven over E-trade. De markt digitaliseert steeds meer. De producten van kwekers moeten zo spoedig mogelijk in de webshop van handelaren geplaatst kunnen worden. Via E-trade kan er vanaf 14.00 uur gekocht worden.

Vorige vergadering is er gesproken over belading. Voorafgaand aan deze vergadering is het beladingsvoorschrift naar de FPC-leden gestuurd. Zij hebben het schema in de praktijk getoetst. Uit deze bevindingen is een nieuw voorstel opgesteld. De komende tijd wordt gekeken of het nieuwe voorstel werkbaar is. Lisianthus is gekozen als themabloem tijdens de Zomerbloemententoonstelling 2009 in de Grote Kerk in Naaldwijk. Rondom deze tentoonstelling worden enkele activiteiten ontplooid om Lisianthus maximaal te promoten. Er wordt een werkgroepje geformeerd met kwekers, veredelaars/plantleveranciers en veiling.

Na de vergadering heeft de FPC een bezoek gebracht aan exporteur Vianen. Vianen exporteert voor 90% naar het Verenigd Koningrijk. Vianen koopt in voor groothandelaren (vooral cash & Carry). Vianen koopt in op voorraad. Alle producten worden gefotografeerd en vanuit de webshop verkocht. Vianen is voorstander van meer takken per container, dit levert kostenverlaging op.

De volgende vergadering is nog niet vastgesteld maar zal medio eind maart plaatsvinden.