NIPED: lifestyle check voor jongeren binnen drie maanden operationeel
23/12/2008 05:30
Creative Venue BV
NIPED: speciale lifestyle check voor jongeren binnen drie maanden operationeel
Amsterdam, 23 december 2008 - Het voorstel van de Nationale DenkTank om jongeren periodiek preventief te onderwerpen aan een 'lifestyle-check' kan binnen drie maanden in de praktijk worden getest. Dat zegt Dr. Roderik Kraaijenhagen, medisch directeur van het NIPED, dat ook de wetenschappelijk onderbouwde laagdrempelige preventieaanpak voor volwassenen - het PreventieKompas - heeft ontwikkeld. Het betreft hier een voor jongeren en gezinnen geschikte module van de PreventieKompas aanpak, waarvan begin volgend jaar ook een '@home' variant voor werknemers en leden van particuliere collectieven beschikbaar zal zijn.
Het NIPED (NDDO Institute for Prevention and Early Diagnostics) biedt sinds enige tijd een op wetenschappelijke grondslag gebaseerde preventiebenadering die deelnemers helpt om een gezonde leefstijl aan te leren en medische problemen tijdig op te sporen. Het instituut geldt inmiddels als een autoriteit op gebied van preventie en vroegdiagnostiek. Zo maken grote ondernemingen als ABN Amro, IBM, de Nederlandse Spoorwegen en verzekeraars Achmea en OHRA gebruik van de unieke aanpak die het (online) PreventieKompas biedt om effectief leefstijlbeïnvloeding te realiseren.
Eerder deze week rapporteerde de Nationale DenkTank dat het de hoogste tijd is om overgewicht en een nadelige leefstijl onder jongeren tegen te gaan. In zijn advies aan minister Rouvoet pleitte de Nationale DenkTank voor een jaarlijkse 'lifestyle-check'. Volgens het NIPED kunnen de betrokken partijen - het Ministerie van VWS, de GGD en het Centrum Gezond Leven - dit initiatief direct oppakken. Roderik Kraaijenhagen: "Er op tijd bij zijn en bewustzijn realiseren bij ouders en de jongeren of kinderen zelf is het devies. Het advies van de DenkTank snijdt dus hout. Een voor jongeren geschikte variant van het PreventieKompas, waarin ook een rol voor de ouders is weggelegd, zal doen waar de DenkTank voor pleit: jongeren en hun ouders op inzichtelijke een constructieve manier helpen zichzelf te helpen of in contact brengen met op maat gesneden hulpverlening."
http://www.niped.nl