PCOB vindt Wtcg onvoldragen
23/12/2008 17:27
PCOB
Per 1 januari 2009 wordt de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) van kracht. De PCOB vindt de Wtcg een onvoldragen en complexe wet, waarvan niemand de consequenties overziet. Daarnaast komt nu pas de informatievoorziening richting burgers op gang. Vanmiddag ging de Eerste Kamer met zeer nipte meerderheid akkoord met invoering van de wet.
De Wtcg vervangt de buitengewone uitgavenregeling, die bedoeld was voor mensen met hoge zorgkosten. Hiervoor in de plaats krijgen chronisch zieken en gehandicapten jaarlijks automatisch een tegemoetkoming. Een positieve grondgedachte, vindt de PCOB.
Gevolgen
Door de haastige invoering van de Wtcg is er onvoldoende tijd de gevolgen in kaart te brengen. Zo is het in de nieuwe regeling bijvoorbeeld niet meer mogelijk de kosten van de aanvullende verzekering als aftrekpost op te voeren. Aanvullende verzekeringen zijn juist voor 50-plussers van groot belang, omdat daar voor hun belangrijke zaken vergoed worden, die niet in de basisverzekering zitten. Bovendien stijgen de kosten van de aanvullende verzekeringen (gemiddeld met 8%).
Om vast te stellen wie voor de vaste tegemoetkoming (de zgn. forfaitaire regeling) in aanmerking komen, wordt gekeken naar het gebruik van onder andere geneesmiddelen, hulpmiddelen, fysiotherapie en revalidatie. De PCOB verwacht dat met deze afbakening van de doelgroep niet iedereen met hoge zorgkosten onder de forfaitaire regeling valt. Denk hierbij onder anderen aan ouderen met incidenteel hoge zorgkosten óf een stapeling van zorgkosten.
Informatievoorziening
Nu ook de Eerste Kamer akkoord is met het wetsvoorstel, start de overheid op de valreep de informatievoorziening richting burgers. Het is maar zeer de vraag of men voldoende tijd krijgt de overheidsinformatie op zichzelf te betrekken. Zo valt begin januari de eerste beschikking voor de eigen bijdrage al op de mat, waarin rekening is gehouden met de invoering van de Wtcg.
Complex
Een voorbeeld van de complexiteit van de Wtcg ziet de PCOB op het gebied van de bezwaarprocedure. Het CAK voert de Wtcg uit en dus ook de forfaitaire regeling. Wordt er bezwaar ingediend bij het CAK, dan moet de instantie binnen 30 dagen antwoorden. Om een bezwaarschrift in behandeling te kunnen nemen, heeft het CAK privacygevoelige informatie nodig. Als de patiënt hiervoor geen toestemming geeft, kan een bezwaar ongegrond verklaard worden.
http://www.pcob.nl