Gemeente Breukelen


Aanbesteding hulp bij het huishouden

Kwaliteit en continuïteit staan voorop

De Europese aanbesteding voor hulp bij het huishouden voor gemeenten Abcoude, Breukelen, De Ronde Venen, Loenen, Maarssen, Montfoort, Oudewater en Woerden is gedeeltelijk rond. De gemeenten Breukelen, Maarssen, Montfoort, Oudewater en Woerden gunnen de opdrachten definitief aan de ingeschreven aanbieders. De gemeenten Loenen, De Ronde Venen en Abcoude trekken de aanbesteding in. Zij gaan opnieuw aanbesteden en treffen voor de komende periode een tijdelijke regeling met de leveranciers.

De aanbesteding heeft plaatsgevonden vanuit de Samenwerking Utrecht-West (SUW) waarin de gemeenten samenwerken. Het gebruikte aanbestedingsmodel is in overleg met de Wmo-raden en enkele aanbieders ontwikkeld. Bij de selectie van aanbieders is vooral gelet op de kwaliteit en continuïteit in het aanbod, de keuzevrijheid voor mensen die de hulp ontvangen en een goede rechtspositie voor de hulpen.

Gunning Breukelen, Maarssen, Montfoort, Oudewater en Woerden Voor de gemeenten Breukelen, Maarssen, Montfoort, Oudewater en Woerden heeft de gezamenlijke aanbesteding een resultaat opgeleverd. Binnen deze gemeenten zijn acht partijen geselecteerd die hulp bij het huishouden
per 1 januari 2009 in de regio mogen aanbieden: Agathos Thuiszorg, NedZorg, Thuiszorg INIS, Thuiszorg Service Nederland (TSN), Vierstroomzorgring, Zorgcentra De Ronde Venen, Zorggroep Sint Maarten en Zuwe Zorg. De nu geselecteerde aanbieders nemen indien nodig medewerkers over van de organisaties die niet meer zullen leveren. Deze acht partijen bieden in deze gemeenten gezamenlijk voldoende continuïteit in de zorg aan. Daarnaast draagt het grote aantal geselecteerde partijen bij aan de keuzevrijheid van de cliënt.

Verder onderhandelen
Voor de overige gemeenten bieden de huidige resultaten binnen de aanbesteding nog onvoldoende gegarandeerde dekking, daarom wordt de aanbesteding voor deze gemeenten ingetrokken. SUW gaat nu verder met de aanbieders in gesprek. Samen bekijken ze de mogelijkheden om de huidige zorg voort te zetten. De onderhandelingen van deze gemeenten moeten resulteren in tijdelijke contracten voor de duur van maximaal een jaar. In de tussentijd wordt er voor deze gemeenten een nieuwe aanbesteding voorbereid en uitgevoerd en zetten SUW en leveranciers zich samen in voor de voortzetting van de huidige hulp bij het huishouden.

Gebruikt model juiste vorm
De SUW is teleurgesteld dat de aanbesteding niet in een geheel kan worden afgerond. Het nieuwe aanbestedingsmodel heeft de aanbieders wel voldoende mogelijkheden gegeven. Het onderscheid tussen hulp bij het huishouden 1 en 2 (HH1 en HH2) blijft bestaan. Voor beide vormen van hulp geldt nu één maximum uurtarief van EUR 22,-. Daarmee wordt het mogelijk dat mensen hun vertrouwde hulp behouden. Als de vraag naar hulp bij het huishouden van de cliënt verandert, kan de hulp bijgeschoold worden en bij de cliënt blijven. Ook is het voor aanbieders mogelijk om met onderaannemers te werken en biedt de gemeente aan om mee te helpen bij het laten overnemen van personeel.

(Bron: persbericht Samenwerking Utrecht-West, 19 december 2008)