D66

Europa moet VS ondersteunen bij sluiting Guantanamo

23 december 2008

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold wil dat Europa actief samenwerkt met de Verenigde Staten om de sluiting van Guantanamo Bay te bewerkstelligen. De sociaal-liberaal vraagt het kabinet hiertoe in Europa het initiatief te nemen. Pechtold reageert met zijn verzoek op het nieuws dat Duitsland en Portugal bereid zijn gevangenen van het interneringskamp op te nemen om zo sluiting van het kamp te bespoedigen.

Coöperatief

Een aantal van de gevangenen kan wegens mensenrechtenschendingen in het land van herkomst niet terug. Dat geldt bijvoorbeeld voor Chinese Oeigoeren die in China worden vervolgd. Europeanen hebben altijd veel kritiek gehad op Guantanamo Bay. Nu moeten ze de nieuwe president ook helpen bij een oplossing, zo meent Pechtold. "Belangrijk is dat Europa zich in dit verband coöperatief opstelt", zo stelt Pechtold. "Ik wil van het kabinet weten of de Europese Unie door de Amerikanen betrokken wordt bij het opstellen van een voorstel voor de sluiting van Guantanamo Bay." Vorige week werd bekend dat het Amerikaanse ministerie van Defensie aan een voorstel werkt om de gevangenis op Guantanamo Bay te sluiten zodra Barack Obama in het Witte Huis zit.

Illegaal

D66 heeft zich altijd sterk verzet tegen het strenge regime in de terreurgevangenis met zijn omstreden verhoortechnieken. Pechtold: "Guantanamo Bay is een illegale gevangenis. Mensen zitten vast zonder eerlijk proces en komen niet voor de rechter. Dat is in strijd met de mensenrechten. Europa moet bij de VS blijven aandringen op een legale oplossing. De sluiting van het kamp zouden wij dan ook zeer toejuichen."

Lees hier de Kamervragen van D66 over het proces rond de sluiting van Guantanamo Bay.