Nederlands Vaccinatie Instituut


Mysterie falend RSV-vaccin opgelost

dinsdag, 23 december 2008

Wetenschappers van het Amerikaanse Johns Hopkins Children's Center hebben ontdekt waarom een vaccin tegen RSV (respiratoir syncytieel virus) dat in 1966 gebruikt werd om kinderen te beschermen tegen deze infectieziekte niet werkte, maar juist leidde tot ernstige ademhalingsmoeilijkheden. De bevindingen werden op 14 december jl. gepubliceerd in Nature Medicine en kunnen helpen om nieuwe, effectievere vaccins te maken tegen RSV.

De nieuwe bevindingen ontkrachten de populaire theorie dat het vaccin uit 1966 onwerkzaam was omdat de formaline (die gebruikt werd om het virus te doden) de kritische antigenen zou hebben verstoord. Deze antigenen moeten juist de productie van beschermende antistoffen stimuleren. Volgens de onderzoekers lag het probleem ergens anders: er werden wel antilichamen door het vaccin werden opgewekt, maar die waren niet in staat om sterk genoeg te binden aan het echte virus na blootstelling en konden het daarom ook niet onschadelijk maken. Net zoals vaccins tegen griep en polio, produceert het formaline-vaccin tegen RSV antilichamen, maar deze bleken een te beperkt vermogen om zich te binden aan het echte virus.

Oorzaak gevonden

'We hebben nu de oorzaak van het probleem gevonden, en al doende allerlei aanwijzingen gevonden die ons verder kunnen helpen om in de toekomst veiligere en effectievere vaccins te kunnen ontwikkelen', zegt het hoofd van het onderzoeker, dr. Fernando Polack, de onderzoeksleider, verbonden aan John Hopkins.

In een serie van experimenten ontdekte het onderzoeksteam dat het oude RSV-vaccin er niet in slaagde om een 'signaalnetwerk'-mechanisme in gang te zetten, via de Toll-like receptors , die het immuunsysteem helpen om een virus te herkennen en er een verdediging tegen op te bouwen. Toll-like receptor activering is de eerste in een reeks van immuunreacties die optreden na een infectie en waarbij signalen worden uitgezonden naar andere afweercellen die ervoor zorgen dat ze antilichamen gaan produceren.

Gebrekkige antilichamen

Eerst vergeleek het onderzoeksteam de reacties van het immuunsysteem in drie groepen muizen: één groep werd gevaccineerd met een placebo, één met een verzwakte vorm van het RSV-virus en één groep werd gevaccineerd met gedode virussen. De onderzoekers ontdekten dat in de laatste groep de Toll-like receptor activering zwak was en leidde tot de productie van slecht bindende antilichamen.

Vervolgens voegden de onderzoekers een stoffen toe aan het vaccin die de Toll-like receptors stimuleren, om te zien of dit zorgde voor antilichamen die zich beter konden binden aan het virus en het virus konden bestrijden. Dit bleek het geval. Muizen gevaccineerd met dit vaccin hadden mildere symptomen en minder ontstekingen in de longblaasjes en de longen als ze geïnfecteerd werden met het echte RSV.

RSV

RSV is de belangrijkste oorzaak van luchtweginfecties bij jonge kinderen. Gemiddeld worden elk jaar zo'n 2.500 kinderen opgenomen in het ziekenhuis wegens een RSV-infectie. Ook ouderen en mensen met hart- en longziekten lopen soms grote gezondheidsrisico's door infectie met het virus. Veel deskundigen op het gebied van infectieziekten pleiten voor de komst van een vaccin tegen RSV. Het NVI werkt samen met het Nederlandse bedrijf Nobilon aan de ontwikkeling van een RSV-vaccin.

Bronnen:

Medical News Today, 16 december 2008

Team Solves Failed Vaccine Mystery

Lack of antibody affinity maturation due to poor Toll-like receptor stimulation leads to enhanced respiratory syncytial virus disease. Maria Florencia Delgado, Silvina Coviello, A Clara Monsalvo, Guillermina A Melendi, Johanna Zea Hernandez et al. Nature Medicine (14 December 2008) | doi:10.1038/nm.1894;