Gemeente Kerkrade

23.12.08: Huisverbod voor plegers huiselijk geweld in Zuid-Limburg

De burgemeesters van alle 19 gemeenten in Zuid-Limburg hebben op 12 december 2008 overeenstemming bereikt over toepassing van het tijdelijke huisverbod per 5 januari 2009. Dit huisverbod, waarbij iemand in beginsel 10 dagen de toegang tot de eigen woning wordt ontzegd, is bedoeld voor plegers van huiselijk geweld. Vanaf 2009 is er dan een nieuw instrument in de aanpak van huiselijk geweld in combinatie met snelle en gerichte hulpverlening.

Regionaal bestuurlijk trekker van het huisverbod - burgemeester Jos Som van Kerkrade - is erg blij dat alle gemeenten in Zuid-Limburg meedoen en dat alle gemeenten bereid zijn om op zulke korte termijn de maatregel in te voeren. "Zuid-Limburg is er helemaal klaar voor en samen met de politie gaan we er werk van maken", aldus de burgemeester.

Inhoud maatregel
De maatregel biedt de mogelijkheid om in situaties waarvan een dreiging van huiselijk geweld uitgaat te voorzien in een afkoelingsperiode. Dit om verdere escalatie van het geweld te voorkomen. Gedurende het huisverbod mogen de plegers dan ook geen contact opnemen met partner of kinderen. Deze tijd wordt benut voor het op gang brengen van hulpverlening voor zowel plegers als slachtoffers. Gerichte begeleiding is cruciaal voor een goede werking van het huisverbod. De districtelijke Veiligheidshuizen zullen hierbij de hulpverlening coördineren. Het huisverbod kan ook worden opgelegd bij (een ernstig vermoeden van) kindermishandeling.

Uitvoering maatregel
Het huisverbod komt voort uit de Wet tijdelijk huisverbod die op 1 januari 2009 in werking treedt. Op grond van deze wet is een burgemeester bevoegd aan degene van wie een dreiging van huiselijk geweld uitgaat een tijdelijk huisverbod op te leggen. Het huisverbod wordt in de vorm van een beschikking namens de burgemeester uitgereikt door de politie. Afhankelijk van de situatie kan het huisverbod verlengd worden tot maximaal vier weken. De uithuisgeplaatste kan tegen het huisverbod in beroep gaan bij de bestuursrechter.

De burgemeesters van alle 19 gemeenten die deel uitmaken van het de Veiligheidsregio Zuid-Limburg gaan deze maatregel uitvoeren, in samenwerking met de politie. Zij zijn van mening dat huiselijk geweld met elk beschikbaar middel bestreden moet worden. Daarbij is van groot belang dat zowel aan slachtoffers en getuigen (zoals kinderen), maar vooral ook aan daders, op korte termijn deskundige hulp wordt geboden. Oplegging van een tijdelijk huisverbod past hierin bij uitstek en geeft die hulpverlening de nodige kansen. Oplegging van een huisverbod gebeurt dan ook altijd in combinatie met gerichte hulpverlening.

Deelnemende gemeenten
De gemeenten die deelnemen zijn Beek, Brunssum, Eijsden, Gulpen-Wittem, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Maastricht, Margraten, Meerssen, Nuth, Onderbanken, Schinnen, Simpelveld, Sittard-Geleen, Stein, Vaals, Valkenburg aan de Geul en Voerendaal.