Visie op zorg om vleeskalveren in Nederland
23 dec 2008
Onderdeel: Animal Sciences Group
In de radiocampagne âStop bloedarmoede bij kalfjesâ beweert Wakker
Dier dat vleeskalveren bewust ziek worden gehouden om wit kalfsvlees
te kunnen verkopen in de supermarkten (specifiek genoemd is Abert
Heijn). Daarop is de nodige druk ontstaan op de sector die de Animal
Sciences Group heeft gevraagd om haar visie.
De Animal Sciences Group van Wageningen UR heeft kennisgenomen van de
actuele discussie over het welzijn van vleeskalveren. We hebben
daarover gesproken met de meest betrokkenen en ter zake deskundige. Op
basis daarvan komen we tot de conclusie dat het productieproces van
kalfsvlees in Nederland ruimschoots voldoet aan de Europese normen en
de nationale eisen zoals die zijn vastgelegd in het Kalverenbesluit,
dat is gericht op de productie van gezonde dieren.
De voorschriften hebben onder andere betrekking op diergezondheid,
voeding, huisvesting, het voorkomen van dierziektes en
voedselveiligheid. Op onderdelen gelden in Nederland strengere eisen
dan Europees wettelijk is voorgeschreven. Naast private inspecties
houdt de overheid (Voedsel en Waren Autoriteit) toezicht op het
volledige productieproces van vleeskalveren en het veevoer. Van het
beeld dat opgeroepen wordt dat vleeskalveren tijdens het
productieproces ziek worden, kan echter geen onderbouwd bewijs worden
geleverd.
In rapportages van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid
(EFSA, 2006) en de Raad voor Dierenaangelegenheden (2006) is echter de
vraag gesteld of deze vigerende eisen het risico op te lage HB-waardes
bij individuele kalveren aan het eind van de mestperiode voldoende
beperkt. Daar willen we dan ook nader onderzoek naar doen.
Wageningen Universiteit en Researchcentrum