Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Visie op zorg om vleeskalveren in Nederland

23 dec 2008

Onderdeel: Animal Sciences Group

In de radiocampagne âStop bloedarmoede bij kalfjesâ beweert Wakker Dier dat vleeskalveren bewust ziek worden gehouden om wit kalfsvlees te kunnen verkopen in de supermarkten (specifiek genoemd is Abert Heijn). Daarop is de nodige druk ontstaan op de sector die de Animal Sciences Group heeft gevraagd om haar visie.

De Animal Sciences Group van Wageningen UR heeft kennisgenomen van de actuele discussie over het welzijn van vleeskalveren. We hebben daarover gesproken met de meest betrokkenen en ter zake deskundige. Op basis daarvan komen we tot de conclusie dat het productieproces van kalfsvlees in Nederland ruimschoots voldoet aan de Europese normen en de nationale eisen zoals die zijn vastgelegd in het Kalverenbesluit, dat is gericht op de productie van gezonde dieren.

De voorschriften hebben onder andere betrekking op diergezondheid, voeding, huisvesting, het voorkomen van dierziektes en voedselveiligheid. Op onderdelen gelden in Nederland strengere eisen dan Europees wettelijk is voorgeschreven. Naast private inspecties houdt de overheid (Voedsel en Waren Autoriteit) toezicht op het volledige productieproces van vleeskalveren en het veevoer. Van het beeld dat opgeroepen wordt dat vleeskalveren tijdens het productieproces ziek worden, kan echter geen onderbouwd bewijs worden geleverd.

In rapportages van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA, 2006) en de Raad voor Dierenaangelegenheden (2006) is echter de vraag gesteld of deze vigerende eisen het risico op te lage HB-waardes bij individuele kalveren aan het eind van de mestperiode voldoende beperkt. Daar willen we dan ook nader onderzoek naar doen.