Politie Noord- en Oost Gelderland
|Apeldoorn - Kwaliteitsmeter Veilig uitgaan | |
Horecabedrijven in het Apeldoornse uitgaansgebied, politie, brandweer, gemeente en omwonenden slaan sinds twee jaar de handen ineen om de veiligheid in het uitgaansgebied te verbeteren en de overlast te verminderen. Ze doen dit aan de hand van de Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan (KVU). De KVU is een instrument waarmee de betrokken partijen via structurele samenwerking en goede onderlinge communicatie continu aan veiligheid kunnen werken. In de Apeldoornse KVU-projectgroep participeren horecaondernemers, de wijkraad, de politie, de brandweer en de gemeente. De aanpak van de overlast op aan- en afvoerroutes en de aanpak van notoire overlastgevers zijn initiatieven van de KVU-projectgroep.
Overlast op aan- en afvoerroutes
De horeca, politie en gemeente hebben een gezamenlijke aanpak om de vernielingen, baldadigheid, geweldplegingen e.d. op de aan- en afvoerroutes terug te dringen. Vaak wordt overlast veroorzaakt door uitgaanspubliek op weg naar huis na een avond stappen. De aanpak houdt in dat de politie een signalerende functie heeft en toezicht houdt. De wijkagenten worden hier nauw bij betrokken. Veroorzakers van overlast krijgen naast een proces-verbaal ook een collectief horecaverbod uitgereikt voor drie maanden.
Recent hebben twee personen, die fietsen en lantaarnpalen vernielden op weg naar huis een proces-verbaal én een horecaverbod ontvangen. De horeca neemt hierin haar verantwoordelijkheid en geeft een duidelijk signaal naar publiek af, namelijk dat vernielen op de aan- en afvoerroutes niet getolereerd wordt.
Ook tijdens de jaarwisseling is dit een belangrijk aandachtspunt.
Klachtencommissie
In december is de klachtencommissie 'Collectieve horecaverboden Binnenstad Apeldoorn' geïnstalleerd. Dit is een voorwaarde van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). De commissie bestaat uit vertegenwoordigers van de gemeente Apeldoorn, Politie Noord- en Oost-Gelderland, Koninklijk Horeca Nederland Afdeling Apeldoorn en de Consumenten. Een persoon die een collectief horecaverbod heeft ontvangen, kan tegen het verbod bezwaar maken en een klacht bij de commissie indienen. De commissie zal de klacht beoordelen aan de hand van de criteria die in het protocol beschreven staan.
De uitspraak van de klachtencommissie is bindend.
Waarschuwing gebiedsontzegging
Een man die zich in het uitgaansgebied tweemaal heeft misdragen, heeft onlangs een waarschuwingsbrief ontvangen van de burgemeester met de boodschap dat hij bij een derde misdraging een gebiedsontzegging krijgt. Momenteel worden alle personen die zich misdragen in het uitgaansgebied vastgelegd en de verwachting is dat meerdere personen een waarschuwingsbrief gaan ontvangen of zelfs een gebiedsontzegging krijgen. Ook de gemeente geeft duidelijke grenzen aan.
Evaluatie
Het project KVU zal in januari 2009 worden geëvalueerd. Dan is ook bekend welke vruchten het project heeft afgeworpen.
Einde bericht.
Noot voor de redactie,