Helft van de Nederlanders kookt met bier

23/12/2008 10:12

Centraal Brouwerij Kantoor

Bier in de keuken met de feestdagen

Helft van de Nederlanders kookt met bier

Den Haag, 23 december 2008 - De decembermaand staat voor veel Nederlanders in het teken van eten en drinken. Het Centraal Brouwerij Kantoor (CBK) heeft onderzocht in hoeverre bier deze dagen mogelijk op het menu staat. Opvallend is dat ruim de helft van de Nederlanders wel eens bier gebruikt bij de bereiding van gerechten. Deze en andere uitkomsten komen uit het onderzoek 'Bier & Koken' wat is uitgevoerd onder ruim 500 Nederlanders die minimaal een keer in de maand bier drinken.

Bier is niet alleen lekker om te drinken, maar combineert ook goed met maaltijden en kan zelfs als smaakgevend ingrediënt in gerechten gebruikt worden. Van de ondervraagde Nederlanders heeft meer dan de helft (54%) wel eens gekookt met bier. Een ruime meerderheid (66%) vindt zelfs dat er te weinig aandacht is voor de rol van bier in de keuken. Wanneer mensen met bier gaan kokkerellen, dan is de biersoort trappist (18%) de meest voor de hand liggende keuze, maar ook pils (15%) wordt als een geschikt ingrediënt gezien.

Top 5 Kookbieren in Nederland


1) Trappist 18%


2) Pils 15%


3) Overig speciaal bier 13%


4) Bokbier 10%


5) Witbier 3%

Hollandse keuken

Of men deze kerstdagen nu zelf in de keuken staat voor een Hollands maal of uitwijkt naar Chinees, de Nederlander vindt deze maaltijden het meest geschikt om bier bij te drinken (respectievelijk 30% en 37%). De Italiaanse keuken staat met 3% op een laatste plaats.

Koud of warm

Past bier nu beter bij koude dan warme gerechten? Het is de Nederlander om het even (44%). En of er tijdens de feestdagen een koud salamiblokje of een warme gehaktbal op tafel staat, de Nederlander drinkt het liefst bier bij een vleesgerecht (60%). Kaas is in deze feestmaand ook altijd erg geliefd en het is dan ook geen verrassing dat dit hapje met 21% op een tweede plek is beland.

Gasten

In de decembermaand schuift men meestal in groten getale aan tafel, maar welk bier wordt de gasten dan voorgeschoteld. Uit onderzoek blijkt dat bijna 60% van de Nederlanders gewoon hetzelfde bier schenkt, ongeacht wie er langskomt. Zo'n 35% laat zijn bierkeuze afhangen van wie er langskomt. Slechts 5% zet zijn gasten een ander bier voor dan hij normaliter drinkt.

Onderzoek

Het onderzoek 'Bier & Koken' is uitgevoerd door Ruigrok / NetPanel onder 517 Nederlanders tussen de 18 en 65 jaar die minstens één keer per maand bier drinken.





http://www.cbk.nl