Gemeente Lingewaard


Gemeente tevreden over grote animo en kwaliteitsverbetering van thuiszorg

De huishoudelijke zorg in Lingewaard is toegewezen aan negen gegadigde instellingen. Volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) regelen gemeenten de hulp bij het huishouden voor mensen, die het huishoudelijk werk zelf niet meer (voldoende) aankunnen. Het huidige contract met de aanbieders van huishoudelijke hulp loopt 1 februari 2009 af. De gemeente Lingewaard is tevreden dat zoveel instellingen binnen het normtarief hulp bij het huishouden willen verzorgen. Veruit de meeste inwoners van Lingewaard kunnen hun huidige huishoudelijke hulp houden.

Het contract voor de nieuwe periode voor hulp bij het huishouden, die loopt tot eind 2012, was door Lingewaard en tien andere gemeenten in de regio Europees aanbesteed. In totaal hebben zich tijdens de Europese aanbesteding 21 thuiszorgaanbieders ingeschreven. Drie bestaande instellingen (Icare, Sensire en Verian) hebben zich niet aangemeld. Van de aanbieders voldoen er 20 aan het tarief van 21,50 per uur, dat de gemeente betaalt. Vilente is daardoor afgevallen.

Enkele instellingen (CSU Total Care, Groot Gelre, Stichting Thuiszorg Midden Gelderland, thuiszorgservice Nederland) hebben ingetekend voor alle elf gemeenten. Andere instellingen hebben zich aangemeld voor een beperkt aantal gemeenten. Voor Lingewaard zijn dat naast de vier, die in de hele regio aan het werk gaan: Stichting Vreedenhoff, Thuiszorg het Centrum, Thuiszorg Yasama Dair, Zorgcentrum St Jozef en Zorgcentra Betuweland.

De klanten van de huidige leveranciers, die niet verder gaan, zijn hiervan op de hoogte gebracht. Het gaat om 9 van de ca. 900 inwoners van Lingewaard die gebruik maken van hulp bij het huishouden.

De gemeente is met deze instellingen in overleg, of medewerkers en klanten kunnen overstappen naar één van de andere aanbieders.

De toewijzing aan de thuiszorgorganisaties is voorlopig.