Gemeente Buren


Samen verantwoordelijk voor een succesvolle jaarwisseling

De jaarwisseling is een feest voor jong en oud. Helaas ervaren we steeds meer dat, ook in onze gemeente, de viering van Oud en Nieuw als excuus wordt gebruikt om vernielingen aan te richten en geweld te gebruiken.

Vorig jaar zijn er tijdens de nieuwjaarsnacht veel vernielingen aangebracht. In totaal is er in die nacht alleen al aan gemeentelijke eigendommen voor 31.000 aan schade veroorzaakt. Hierbij moet u vooral denken aan kapotte verkeersborden, putten en speelvoorzieningen. En dan hebben we het nog niet over de particuliere schade en alle maatregelen die getroffen worden om de nieuwjaarsnacht rustig te laten verlopen. Over het algemeen lukt het niet de schade op de daders te verhalen. Deze wordt dan uiteindelijk met (uw) gemeenschapsgeld betaald.

Soms worden ook hulpverleners lastig gevallen bij het uitoefenen van hun werk. Veel brandweerlieden oefenen dit beroep uit voor uw veiligheid en als vrijwilliger naast hun normale werk. Hulpverleners zouden te allen tijde hun werk moeten kunnen doen. Het is onacceptabel als zij worden belemmerd in de uitvoering hiervan. Ik roep iedereen daarom op van Oud en Nieuw een feest te maken en de jaarwisseling ordelijk te laten verlopen.

Ik doe daarnaast een beroep op alle ouders om verantwoordelijkheid te nemen voor het gedrag van hun kinderen. Het steeds maar toenemende geweld in onze samenleving is daarbij een belangrijk punt van zorg. Veel problemen zijn te voorkomen door zelf het goede voorbeeld te geven en jongeren aan te spreken op verkeerd gedrag.

De maatschappelijke schade die tijdens Oud en Nieuw ontstaat is veel te groot. Om er samen een feest van te maken hebben wij uw hulp hard nodig!

Laten we samen zorgen voor een gezellige jaarwisseling! Help daarom mee schade en kosten te beperken. Wanneer u vernielingen aangebracht ziet worden, bel dan de politie, tel. 0900 8844. U kunt ook anoniem bellen via tel. 0800 7000.

Ik reken op uw medewerking!

Burgemeester van de gemeente Buren,

K.C. Tammes