Nederlandse Politiebond


Politiezorg is niet gediend bij grootschaligheid

Minister Ter Horst wil de politieorganisatie beter en efficiënter aansturen. Afgelopen week stemde het kabinet in met haar plan (en dat van haar collega Hirsch Ballin) om personeelszaken, ICT, financiën en huisvesting onder te brengen in een nieuwe landelijke Dienst Bedrijfsvoering. Ook wil ze het aantal politieregio's verminderen tot 22 of zelfs 20. De korpsbeheerders toonden zich niet enthousiast. Als tegemoetkoming zegt de minister nu een onderzoek toe, welke (regionale) uitvoerende taken beter door een landelijke dienst kunnen worden uitgevoerd. De politie kan zich dus voorbereiden op een grootse reorganisatie. Maar de NPB is niet enthousiast over de voorgenomen schaalvergroting. De basispolitiezorg (BPZ) is immers vooral gebaat bij kleinschaligheid.

De NPB begrijpt de poging van de minister om meer grip te krijgen op de politie. Haar streven om de (overigens zelf) opgelegde bezuiniging te realiseren zonder dat dat het 'blauw op straat' treft, raken tot nu toe verstrikt in het ingewikkelde web van de diverse politieorganisaties. De recente evaluatie van het Nederlandse politiebestel grijpt het kabinet nu - ondanks een redelijke resultaat
- aan om de touwtjes aan te trekken. Maar de minister bewandelt met schaalvergroting een verkeerde weg.

Basispolitiezorg
Het handhaven van de openbare orde en veiligheid laat zich (in de basis) niet efficiënter organiseren. Het opnemen van een aangifte, het afhandelen van een aanrijding, het beteugelen van een burenruzie of het doen van een verkeerscontrole vragen nu eenmaal tijd en capaciteit. Het is mensenwerk waarop efficiency-maatregelen geen vat kunnen en bovendien niet mogen krijgen. Niet kunnen omdat de handelingen enig respect en aandacht vragen voor betrokken burgers om te kunnen spreken van goede politiezorg. Niet mogen omdat samenleving en politiek om het hardst schreeuwen om 'meer blauw op straat' en dus een bovenal preventief politieoptreden.

De beoogde schaalvergroting staat dan ook niet ten dienste van de BPZ of de noodhulp. Het is een efficiency-maatregel. De medewerkers in de BPZ zien slechts nieuwe beleidsplannen, systemen, implementatie- trajecten, rapportages en evaluaties op zich af komen. Doorgaans leveren centrale diensten meer regels en minder mogelijkheden. Reden genoeg om terughoudend te zijn met het samenvoegen van (regionale)politiediensten.

Wel enthousiast
Afgezien van het opschalen van politiediensten ziet de NPB ook goede onderdelen in het voorstel. Met name het voornemen om de sturing van de minister te verplaatsen van aantallen politieagenten naar de kwaliteit van de politie. Al jaren pleit de NPB voor afspraken over de basiskwaliteit van de politie. De minister moet zich uitspreken over welke aanrijtijden zij acceptabel vindt en de beschikbaarheid en bereikbaarheid van de diverse politiediensten.

Gepubliceerd op 22 december 2008 door Henri Swinkels.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2008.