Raad van State


13 uitspraken gevonden
pagina: 1 2

1. 200705288/1
datum van uitspraak: woensdag 24 december 2008 rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Overijssel inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan "Steenwijk De Schans")
Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Overijssel van het bestemmingsplan "Steenwijk De Schans" van de gemeente Steenwijk. Het plan maakt de bouw van ongeveer 480 woningen mogelijk ten zuiden van Steenwijk. Het gebied is in de huidige situatie overwegend agrarisch met weide- en bouwland. Een aantal inwoners van het nabijgelegen Zuidveen komt tegen de goedkeuring in beroep. Zij vrezen dat het natuurgebied De Wieden door de komst van de woonwijk wordt aangetast en dat het provinciebestuur dit onvoldoende heeft onderzocht. Dit gebied, dat aansluit op de Weerribben, is aangewezen als een zogenoemde speciale beschermingszone in de zin van de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn. De inwoners hebben aangevoerd dat het plan leidt tot een veranderde waterhuishouding van het beschermde gebied. Volgens hen is de waterhuishouding van wezenlijk belang voor het gebied. Vanwege de aanwezigheid van plassen, moerassen en omringende graslanden is De Wieden het leefgebied van een aantal beschermde vogelsoorten. De Raad van State heeft de zaak twee keer op een rechtszitting behandeld. De eerste vond plaats op 1 augustus 2008. De tweede zitting was op 8 december jl. om meer duidelijkheid te krijgen over de gevolgen van het bestemmingsplan voor het natuurgebied De Wieden.

2. 200705874/1
datum van uitspraak: woensdag 24 december 2008 proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Natuurbeschermingswet inhoudsindicatie:

(Vergunning voor najaarsmosselvisserij van 2006 in Waddenzee) Uitspraak over de vergunning die de minister van LNV op grond van de Natuurbeschermingswet heeft verleend aan de Coöperatieve Producentenorganisatie van de Nederlandse Mosselcultuur. De vergunning is verleend voor het opvissen van 58.200 mosselton (ongeveer 5,6 miljoen kilo) mosselzaad en halfwasmosselen in de westelijke Waddenzee, die vervolgens op kweekpercelen in de Waddenzee worden uitgezet. De vergunning heeft betrekking op de najaarsvisserij van 2006. Onder meer Vogelbescherming Nederland is in beroep gekomen tegen deze vergunning. Zij is tegen het opvissen, omdat zij vreest dat er schade ontstaat aan de bodem van de Waddenzee en dat er te weinig voedsel overblijft voor de eidereenden en toppereenden in het gebied. De zaak is op 30 juni en op 8 oktober jl. op zitting behandeld. In februari 2008 vernietigde de Raad van State de vergunning die was verleend voor het opvissen van mosselen in het voorjaar van 2006. Die uitspraak heeft veel aandacht getrokken in de media. De tekst van de uitspraak van 27 februari 2008 is te vinden op deze site onder zaaknummer 200607555/1. Ook het persbericht dat de Raad van State bij deze uitspraak heeft uitgebracht is, via 'PERS' en 'Persberichten', te vinden op deze website. De Raad van State zal ook bij de uitspraak van 24 december 2008 over de vergunning voor de najaarsvisserij in 2006 een persbericht uitbrengen.

3. 200707566/1
datum van uitspraak: woensdag 24 december 2008 proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Natuurbeschermingswet (Weigering handhaving tegen transport mosselen naar Oosterschelde) Uitspraak over de weigering door de minister van LNV om bestuurlijke maatregelen te treffen tegen het transporteren van mosselen van kweekpercelen in de Waddenzee naar Zeeuwse percelen in de Oosterschelde. Voor dit transport is nooit eerder een vergunning verleend. Volgens de minister is dit wel nodig, maar is er 'concreet zicht op legalisatie', omdat de afvoer van mosselen in een beheersplan zal worden opgenomen, zodat er dan geen vergunningplicht meer bestaat. Het is volgens de minister dus niet noodzakelijk om in de tussenliggende periode tegen het transport op te treden. Onder meer Vogelbescherming Nederland en de Faunabescherming zijn tegen het besluit van de minister in beroep gekomen. Zij bestrijden dat er concreet zicht op legalisatie is. De zaak is op 30 juni en 8 oktober jl. op zitting behandeld.

4. 200708283/1
datum van uitspraak: woensdag 24 december 2008 rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zuid-Holland (Bestemmingsplan voor twee woontorens en bioscoop in Rijswijk) van Zuid-Holland van het bestemmingsplan "Ter Nieburch" van de gemeente Rijswijk. Het plan maakt onder meer de bouw van twee woontorens, een bioscoop, een grand café en expositie- en culturele ruimten mogelijk op de locatie van het voormalige stadhuis en de bestaande schouwburg van Rijswijk. Enkele omwonenden en de Historische Vereniging Rijswijk zijn het niet eens met het plan en zijn tegen het goedkeuringsbesluit in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat vanwege het grote aantal bezoekers van de bioscoop meer onderzoek naar de gevolgen voor het milieu had moeten worden gedaan. Verder passen de hoge nieuwe gebouwen niet in de omgeving, aldus de omwonenden. De zaak is op 7 november jl. op zitting behandeld.

5. 200800592/1
datum van uitspraak: woensdag 24 december 2008 proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig (Weigering gemeente om op te treden tegen nertsenhouderij in Zeewolde)

wethouders van Zeewolde om op te treden tegen een nertsenhouderij aan de Sterappellaan in Zeewolde. Het gaat om een bedrijf met 9.000 nertsen. De Stichting Stuurgroep voor Ecologie en Milieu Zeewolde heeft om maatregelen verzocht. Volgens haar beschikt de nertsenhouder niet over de vereiste milieuvergunning en kan de situatie in de toekomst ook niet worden gelegaliseerd. Ook is sprake van stankoverlast, aldus de stichting. Het college heeft besloten geen maatregelen te treffen, omdat zij op dat moment het voornemen had aan de nertsenhouder een vergunning te verlenen. In de tussentijd kon de situatie volgens het college worden gedoogd. De stichting is het daar niet mee eens en is in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 13 november jl. op zitting behandeld. Op 24 december 2008 doet de Raad van State ook een uitspraak over de weigering door het college van een ander verzoek om op te treden tegen de nertsenhouderij. Dat verzoek was gedaan door een omwonende. Nummer van die zaak is 200800593/1. Zie ook de uitspraak in zaaknummer 200800984/1 die eveneens op 24 december openbaar wordt gemaakt. Die uitspraak gaat over de milieuvergunning die het college inmiddels heeft verleend aan de nertsenhouderij. Tegen die vergunning zijn de stichting Stuurgroep voor Ecologie en Milieu Zeewolde en de Stichting Bont voor Dieren in beroep gekomen. Zij vinden onder meer de uitstoot van ammoniak te hoog.
6. 200800637/1
datum van uitspraak: woensdag 24 december 2008 (Voornemen Duits bedrijf om dichloorpropaan in te voeren naar AKZO Rotterdam)
Uitspraak over het besluit van de minister van VROM waarbij zij bezwaar heeft gemaakt tegen het voornemen van Bayer Industry Services GmbH (thans: Currenta GmbH) uit Duitsland om dichloorpropaan in te voeren naar Nederland. De stoffen zijn bestemd voor de chloorkringloopinstallatie (CKI) van AKZO Nobel Base Chemicals in Rotterdam. De minister heeft bezwaar gemaakt omdat volgens haar op het kennisgevingsformulier had moeten staan dat sprake is van een zogenoemde 'handeling van verwijdering' in plaats van 'nuttige toepassing'. Zowel AKZO Nobel Base Chemicals als de aanbieder is het niet met het besluit van de minister eens. Daarom zijn zij in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 18 november jl. op zitting behandeld. Zie ook de soortgelijke zaak met nummer 200800638/1 waarin de Raad van State eveneens op 24 december uitspraak doet. In die zaak ging het om het voornemen van Eurowaste N.V. uit België om dichloorpropaan in te voeren naar AKZO Nobel Base Chemicals in Rotterdam.
7. 200801411/1
datum van uitspraak: woensdag 24 december 2008
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Vrijstelling bestemmingsplan gebruik
inhoudsindicatie:

(Reconstructie verkeersknooppunt Majella in Utrecht) Uitspraak over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Utrecht heeft verleend voor de reconstructie van het verkeersknooppunt Majella in Utrecht. Het project voorziet in de ontwikkeling van het gebied rond het verkeersknooppunt Majella. Het gaat om een reconstructie waarbij een nieuwe verbindingsweg wordt aangelegd tussen de Vleutenseweg en de Thomas à Kempisweg. Ook wordt in het gebied een nieuwe vrije busbaan aangelegd voor openbaar vervoer van en naar de wijk "Leidsche Rijn". Achmea Pensioen- en Levensverzekeringen, Rova B.V. en Excelsior B.V. uit Maarssen zijn het niet eens met de verleende vrijstelling. Zij voeren aan dat als gevolg van het project in de omgeving van de door Rova en Excelsior geëxploiteerde bouwmarkt een aanzienlijk aantal parkeerplaatsen zal verdwijnen. Het gemeentebestuur van Utrecht is van mening dat het project tot een optimale verbetering van de verkeersdoorstroming en de bereikbaarheid leidt. Daarbij heeft het gemeentebestuur van belang geacht dat het behoud van voldoende parkeergelegenheid voor de bouwmarkt ook na verwezenlijking van het project, genoegzaam is gewaarborgd. Verder zijn de bedrijven van mening dat het gemeentebestuur in zijn besluit een regeling had moeten opnemen voor financiële compensatie vanwege het verlies van parkeerplaatsen door de reconstructie. De rechtbank in Utrecht heeft in januari 2008 het vrijstellingsbesluit van de gemeente in stand gelaten. De bedrijven laten het er niet bij zitten en zijn in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 24 november jl. op zitting behandeld. Zie ook zaaknummer 200804932/1. Die zaak gaat ook over de reconstructie van het verkeersknooppunt. De Raad van State doet in die zaak eveneens op 24 december 2008 uitspraak.
8. 200802108/1
datum van uitspraak: woensdag 24 december 2008
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Vrijstelling bestemmingsplan gebruik
(Weigering gemeente Utrecht om helikopterhaven aan te laten leggen) wethouders van Utrecht om een vrijstelling te verlenen voor een helikopterhaven aan het Strijkviertel, in de 'oksel' van de A12 en de A2 bij Utrecht. Helinet B.V. wil daar een heliportgebouw van 180 m² bouwen, een start- en landingsplaats en parkeerplaatsen voor helikopters aanleggen. Het bedrijf wil van 8.00 uur 's ochtends tot 20.00 uur 's avonds lijndiensten per helikopter uitvoeren naar verschillende plaatsen. Per dag wil zij 20 landingen en 20 opstijgingen laten plaatsvinden. Het gemeentebestuur van Utrecht heeft dit geweigerd, omdat in het provinciale streekplan woningbouw is voorzien in de buurt van de beoogde locatie voor de helikopterhaven. Het college vreest dat er sprake zal zijn van geluidsoverlast. Helinet B.V. is het niet met de weigering eens. Zij stelt dat zij er op mocht vertrouwen dat de vrijstelling zou worden verleend, omdat de locatie volgens het vorige college wél geschikt was voor de helikopterhaven. Toen was het streekplan al in voorbereiding, dus daar kan het nieuwe college geen beroep op doen, aldus Helinet. Verder valt het volgens het bedrijf wel mee met de geluidsoverlast. De zaak is op 28 oktober jl. op zitting behandeld.

9. 200802721/1, 200805555/1 en 200804688/1
datum van uitspraak: woensdag 24 december 2008 proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zeeland inhoudsindicatie:

(Uitvoeringsbesluiten voor kustversterkingsplan "Nolle-Westduin") Uitspraak over de vrijstelling en de kapvergunningen die het college van burgemeester en wethouders van Vlissingen heeft verleend aan het Waterschap Zeeuwse eilanden voor het uitvoeren van het kustversterkingsplan Nolle-Westduin. De uitspraak gaat ook over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Zeeland om de Zwanenburg in Vlissingen aan het openbaar verkeer te onttrekken ten behoeve van de uitvoering van het kustversterkingsplan. Het plan voorziet in maatregelen ter versterking van het dijk- en duingebied aan de zuidwestkust van Walcheren in de buurt van Vlissingen. Zo wordt er onder meer zand achter de bestaande duinen aangebracht en wordt de dijk overslagbestendig gemaakt door deze te verhogen tot 11,5 meter boven Nieuw Amsterdams Peil. Het gebied is ongeveer 2,5 kilometer lang. Achter het kustgebied bevindt zich een bos- en natuurgebied. Om het plan te kunnen uitvoeren zijn onder meer het besluit tot onttrekking genomen en de vrijstelling en de kapvergunningen verleend. Tegen deze besluiten zijn meerdere inwoners van Koudekerke in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn bang dat zij door de vrijstelling in hun bedrijfsvoering worden aangetast als zij een deel van hun gronden verliezen door de aanleg van nieuw bos- en natuurterrein op die gronden als compensatiegebied. Verder had het college van burgemeester en wethouders van Vlissingen volgens de inwoners moeten kijken of de vergunningen geweigerd hadden moeten worden op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). De zaken zijn op 12 november jl. op zitting behandeld.
10. 200802770/1
datum van uitspraak: woensdag 24 december 2008
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Vrijstelling bestemmingsplan gebruik
(Bouwvergunning voor twee woontorens in Capelle aan den IJssel) wethouders van Capelle aan den IJssel heeft verleend voor twee woontorens met 176 appartementen op het bedrijventerrein Wormerhoek in Capelle aan den IJssel. De Wormerhoek is een gevarieerd bedrijventerrein met kleine en middelgrote bedrijven. Het bedrijventerrein is in de loop van de jaren omringd met woonwijken. Het college heeft als voorwaarde gesteld dat afdoende geluidsmaatregelen 'aan de bron' moeten worden getroffen. Dans- en Partycentrum Dam B.V. begrijpt deze voorwaarde zo dat zij maatregelen moet treffen om te voorkomen dat de appartementen te veel geluidsoverlast zullen ondervinden. Daar is zij het niet mee eens. De rechtbank in Rotterdam verklaarde in maart van dit jaar een eerder beroep van het dans- en partycentrum gegrond, omdat het gemeentebestuur volgens haar beter had moeten motiveren waarom er geen problemen zijn met verkeersontsluiting in het gebied. Toch heeft de rechtbank bepaald dat "de rechtsgevolgen van het besluit van het gemeentebestuur in stand blijven", omdat het gemeentebestuur zijn besluit tijdens de rechtszitting beter heeft gemotiveerd. Het dans- en partycentrum vindt dat de rechtbank het besluit toch had moeten vernietigen. Daarom is het dans- en partycentrum in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 24 november jl. op zitting behandeld. pagina: 1 2