ABP


Persbericht

ABP: Nu geen ruimte om pensioenen te verhogen

Bestuur bekijkt situatie in de loop van 2009 opnieuw

Heerlen, 19 december 2008 - De financiële positie van ABP op de peildatum 1 november 2008 laat niet toe dat ABP de pensioenen indexeert of een eenmalige uitkering verstrekt. De dekkingsgraad lag op de peildatum op 103,9%. Tegelijkertijd beseft het bestuur van ABP dat de omstandigheden bijzonder zijn. Het bestuur zal, gelet op de instabiele financiële markten en de economische omstandigheden, voor 1 juli 2009 in het kader van het goedgekeurde herstelplan, bekijken of er aanleiding is om een nieuw besluit te nemen. Dat betekent dat de uitkeringen aan gepensioneerden per 1 januari 2009 op het niveau van 2008 gehandhaafd blijven en dat de pensioenaanspraken van actieven en slapers ook niet meegroeien met de gemiddelde loonontwikkeling bij overheid en onderwijs.

Publicatie dekkingsgraad
De financiële positie van ABP is, net als die van andere pensioenfondsen, verslechterd in de afgelopen maanden. De malaise op de beurzen en de dalende rente hebben ook bij ABP hun sporen nagelaten. De dekkingsgraad is dan ook onder het wettelijk minimumniveau van 105% gezakt. ABP moet daarom vóór 1 april 2009 een herstelplan indienen bij De Nederlandsche Bank. Uit dit herstelplan moet blijken dat de dekkingsgraad naar verwachting binnen 3 jaar weer boven het minimumniveau van 105% en binnen 15 jaar weer boven het vereiste niveau van 125% ligt. Met het oog op de bijzondere financiële situatie en de wens het publiek te informeren, heeft het bestuur van ABP besloten vanaf januari 2009 maandelijks de dekkingsgraad te publiceren.

Achtbaan
Bestuursvoorzitter Elco Brinkman: "We hebben helaas, met de gegevens van nu, moeten besluiten om de pensioenen niet te laten meegroeien met de loonontwikkeling. Maar het bestuur ziet ook dat de financiële wereld de laatste maanden in een achtbaan terecht is gekomen. Het is een zeer uitzonderlijke situatie, die ook nog heel instabiel is. Omdat ABP nadrukkelijk de ambitie heeft om pensioenen de loonontwikkeling te laten volgen, wil het bestuur in de loop van 2009, als het herstelplan is goedgekeurd, nog eens kijken of er een nieuw besluit te nemen valt. We kunnen niets beloven, maar we gaan er serieus naar kijken." De bestuursvoorzitter benadrukt dat het uitkeren van pensioenen niet in gevaar is: "ABP komt haar verplichtingen na. Gepensioneerden hoeven zich geen zorgen te maken over hun pensioenuitkering, die wordt als altijd normaal en op tijd uitbetaald." In november van dit jaar besloot het bestuur van ABP al dat de premies voor 2009 nagenoeg gelijk blijven.