Persbericht
Investeringen in commercieel vastgoed in Europa 55% gedaald ten opzichte van vorig jaar
Nederland presteert beter dan Europa met een volumedaling van 25%
Amsterdam, 22 december 2008 - Directe investeringen in commercieel vastgoed in Europa komen voor 2008 naar verwachting uit op een bedrag tussen 105 en 110 miljard, zo blijkt uit de laatste onderzoeksresultaten van Jones Lang LaSalle. Dit is 55% lager dan de bedragen over het gehele jaar 2007, dit wordt gedeeltelijk veroorzaakt door een daling van de kapitaalwaarde en sterk schommelende wisselkoersen.
De investeringsactiviteit was in de tweede helft van 2008 al afgenomen, maar na het omvallen van Lehman Brothers in september nam de investeringsactiviteit nog verder af. In het vierde kwartaal, traditioneel altijd het sterkste kwartaal, bedroegen de vastgoedtransacties in Europa naar schatting 16 miljard, 30% minder dan in het voorgaande kwartaal.
Eric de Clercq Zubli, Managing Director van Jones Lang LaSalle in Nederland, legt uit: "Gelet op de situatie in de financiële markten over de hele wereld, de teruglopende economische groei en de ontwikkeling van het beleggersvertrouwen, komen de cijfers van 2008 niet als een volslagen verrassing. In Nederland komt het totale beleggingsvolume over 2008 naar verwachting uit op 8,5 miljard, een daling van 25% ten opzichte van het recordjaar 2007. In Europese context is het beeld in Nederland dus duidelijk positiever. De sterkste daling in Nederland deed zich voor in het laatste kwartaal van dit jaar. Naar verwachting zal het beleggingsvolume op de Nederlandse beleggingsmarkt uitkomen op 700 miljoen (ten opzichte van 3,1 miljard in 4e kwartaal van 2007). We verwachten dat de investeringsactiviteit gedurende 2009 relatief laag zal blijven. Wel is het zo dat per 1 januari een aantal (Nederlandse) vastgoedfinanciers naar verwachting weer krediet zullen verstrekken, wat ook de dynamiek op de Nederlandse beleggingsmarkt terug kan brengen."
vervolg
Investeringen in commercieel vastgoed in Europa 55% gedaald ten opzichte van vorig jaar
Grote veranderingen in de kredietmarkten wereldwijd hebben de directe investeringsactiviteit in onroerend goed een fundamenteel andere dynamiek gegeven. In 2008 nam de activiteit over een breed scala van beleggers af, van institutionele beleggers en aan de beurs genoteerde vastgoedbedrijven tot Duitse open-ended fondsen, en werd een wat voorzichtiger houding gezien bij zowel internationale vermogensinvesteerders als private-equityinvesteerders. De invloed van teruglopende investeringsvolumes is door heel Europa merkbaar, maar is het grootst in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk, waar de investeringen met 60% daalden naar een bedrag van ongeveer 60 miljard. Elke markt reageert echter in zijn eigen tempo. Tot nu toe is de afnemende activiteit vooral duidelijk in de volwassen West-Europese markten, ondanks het feit dat enkele kleinere markten in het westen zich op betrekkelijk stabiele niveaus hebben weten te handhaven dankzij een paar grote deals die zij eerder in het jaar hadden gesloten. In Centraal- en Oost-Europa hebben beperkende maatregelen op investeringen en de opschorting van investeringsactiviteiten door een aantal Duitse open-ended fondsen geleid tot een lagere investeringsactiviteit, met name in de tweede helft van het jaar. Desondanks is het aandeel van Centraal- en Oost-Europa in de totale Europese transactievolumes in 2008 toegenomen tot 8%; vorig jaar was dit nog 4%.
Grensoverschrijdende investeringen lieten, na acht opeenvolgende jaren van een steeds groter aandeel ten opzichte van de binnenlandse investeringen, voor het hele jaar 2008 een lichte daling zien van 63% naar 60%.
Eric de Clercq Zubli verklaart: "In de huidige markt vlucht men naar kwaliteit en richt men zich meer op de vastgoedbasis en op de toekomstige vraag onder de huurders. De recente prijscorrecties zijn voor sommige opportunistische investeerders en equityspelers bemoedigende voortekenen. Een aanzienlijke transactietoename is echter alleen mogelijk als de liquiditeit in de kredietmarkten stijgt. Voor 2009 verwachten we enkele grote investeringen van banken die hun balans repareren. Als gevolg van aanzienlijke dalingen in kapitaalwaarden die zich al hebben voorgedaan, zijn markten meer opgeschoven naar de reële waarde en zullen er zich het komende jaar enkele zeer interessante mogelijkheden aandienen om in te stappen. De kans om tegen een redelijk acceptabele prijs kwaliteitsaandelen te kunnen aanschaffen, begint in sommige markten al als een katalysator te werken."
einde bericht
Investeringen in commercieel vastgoed in Europa 55% gedaald ten opzichte van vorig jaar
Over Jones Lang LaSalle
Jones Lang LaSalle (NYSE: JLL), het enige bedrijf in vastgoedservices- en vermogensbeheer dat voor het 3e achtereenvolgende jaar voorkomt in FORBES magazines " 400 beste grote bedrijven", heeft wereldwijd circa 180 kantoren en opereert in meer dan 750 steden in 60 landen. Met een omzet van meer dan $ 2.7 miljard in 2007, biedt de organisatie brede geïntegreerde vastgoed- en investment management expertise aan eigenaren, gebruikers en beleggers op lokaal, regionaal en mondiaal niveau. Jones Lang LaSalle is marktleider op het gebied van vastgoed- en corporate facility management services met wereldwijd een vastgoedportefeuille van meer dan 120 miljoen m2.
LaSalle Investment Management, het onderdeel van het bedrijf dat investment management activiteiten voor haar rekening neemt, behoort tot één van 's wereld grootste investment management bedrijven ter wereld. Zij beheren een totaal vermogen van circa US$ 53 miljard. Voor meer informatie kijk op onze website www.joneslanglasalle.com.
Contact: Silvia van Nieuwenhuizen
Tel.: 030-2843060
E-mail: silvia.vannieuwenhuizen@eu.jll.com
---- --