Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam duurste stad om te huren
Huurprijsontwikkeling grote steden in kaart

Amsterdam, 22 december 2008 - De prijzen voor huurwoningen in de vrije sector zijn in 2008 gestegen ten opzichte van 2007. Dit blijkt uit de gegevens van Pararius.nl, de grootste website voor huurwoningen in Nederland. Het gaat om de prijsontwikkeling van de vier grote steden in Nederland; Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. De grootste stijgingen zijn in Rotterdam met ruim 7% en Utrecht met bijna 3%. Amsterdam is de duurste stad om te huren. De huurprijzen liggen in deze stad gemiddeld 25% hoger dan in de rest van de grote steden.

Ondanks de crisis en het toenemende aanbod van huurhuizen, stijgen de prijzen nog steeds. Volgens Jasper de Groot, directeur van Pararius.nl, kloppen deze stijgingen met de normale huurontwikkeling. De Groot: "Het effect van de kredietcrisis op de huurprijzen tekent zich op dit moment nog niet echt af. Dit zal echter naar verwachting in het eerste kwartaal van 2009 wel het geval zijn. We verwachten dat het aanbod huurwoningen dat op de markt komt blijft groeien. De verwachting is echter ook dat de vraag naar huurwoningen veel minder hard zal stijgen, wat een drukkend effect heeft op de huurprijzen."

Vraag en aanbod
Volgens Pararius.nl heeft de hoge huurprijs in Amsterdam een aantal oorzaken. De belangrijkste oorzaak is het feit dat de koopprijs van huizen in Amsterdam veel hoger ligt dan in de rest van Nederland. In Amsterdam bestaat slechtst 27% van de markt uit koopwoningen (het landelijke gemiddelde is 54%) waardoor de schaarste in stand wordt gehouden. Daarnaast is het aanbod aan huurwoningen procentueel het hoogst in de sociale sector. Op het moment dat een particulier een woning in de vrije sector mag verhuren kan de prijs direct worden opgetrokken naar een exorbitant bedrag. Het grote aantal Expats dat in de hoofdstad een woning huurt is mede verantwoordelijk voor het opdrijven van de huurprijs. Dat de prijzen in Rotterdam het meest zijn gestegen heeft te maken met het diverse huuraanbod in deze stad. "Door een goede verhouding tussen vraag en aanbod merkt men daar nog niet zoveel van de crisis," aldus Jasper de Groot.

Over Pararius
Pararius.nl (www.pararius.nl) is een onafhankelijke website die zich volledig richt op de online marketing van huurwoningen. Via het platform kunnen uitsluitend professionele verhuurmakelaars hun huuraanbod presenteren. In omvang van direct geplaatst (ongespiderd) huuraanbod is Pararius marktleider in Nederland. De kwaliteit van het gepresenteerde huuraanbod staat centraal. Maandelijks verwelkomt de website 250.000 bezoekers. Deze bezoekers hebben gratis en onbeperkt toegang tot het aanbod van ruim 7.000 huurwoningen. Pararius.nl is zestalig waardoor de website ook makkelijk toegankelijk is voor niet-Nederlandstalige bezoekers.

Einde Persbericht