Ingezonden persbericht
Persbericht
Nederlander bespaart niet op decemberinkopen
- Wel is 83% bereid tot 10 min om te rijden voor goedkopere brandstof
- Minder uit eten te gaan (34%)
- Zeker niet te besparen op vervoer (39%) of vakanties (20%)
- 77% is van mening dat je geld bespaart als je minder in de filestaat
- Snelheidsbekeuringen zijn zonde van het geld (73%).
Amsterdam, 22 december 2008 - TomTom, 's werelds toonaangevende aanbieder van draagbare navigatieoplossingen, maakt vandaag de resultaten bekend van een Ruigrok| NetPanel* onderzoek naar besparingen in het algemeen en specifiek op het gebied van files, brandstof, snelheidsbekeuringen en navigatiesystemen. Het onderzoek toont aan dat wanneer mensen op dit moment minder geld uit kunnen geven, slechts 11% bereid is om te besparen op sinterklaas- en kerstinkopen. Nog minder (6%) wil besparen op persoonlijke verzorging zoals de kapper of make-up. Het meest zou er worden bespaard op uit eten gaan (34%) en andere soorten van uitgaan (29%).
68% denkt: brandstofprijs zal wel weer stijgen
De brandstofprijzen zijn nu weer lager vergeleken met een aantal maanden geleden. Toch zijn Nederlandse automobilisten pessimistisch en vindt 80% het niet eerlijk dat de brandstofprijzen in andere landen lager zijn dan in Nederland. Meer dan de helft (58%) geeft aan dat wanneer ze meer inzicht hadden in de brandstofprijzen dat ze vaker voor de goedkoopste zullen kiezen. Alternatief (openbaar) vervoer is voor meer dan de helft (56%) geen alternatieve optie.
Driekwart van Nederlandse automobilisten houdt zich aan snelheid
Maar liefst 73% vindt een flitsboete zonde van het geld en houdt zich daarom aan de snelheid. 46% vindt de maximum toegestane snelheid op de Nederlandse wegen te laag. Dit vinden overigens meer mannen (54%) dan vrouwen (39%). Ook de boete die betaald moet worden voor te hard rijden vindt 47% van de automobilisten in Nederland te hoog.
Filerijders staan per week 2 uur en 6 minuten in de file
Uit het onderzoek is gebleken dat automobilisten in Nederland gemiddeld 41 minuten per week in de file staan. Echte filerijders daarentegen staan maar liefst 2 uur en 6 minuten per week in de file. Dit is meer dan 25 minuten per werkdag. De respondenten zagen als voornaamste reden voor de files in Nederland de afstand tussen woon- en werkplaats (32%) en de grote hoeveelheid auto's op de wegen (30%). Voor file- en flitsinformatie maakt het merendeel (70%) gebruik van de radio. Een derde geeft echter aan dat deze informatie meestal te laat komt. Wanneer Nederlandse automobilisten meer en actuelere file-informatie zouden hebben, dan geeft ze dit beter inzicht in mogelijke alternatieve routes (25%), kunnen ze files vermijden en tijd besparen (25%) of personen die wachten beter informeren over de daadwerkelijke aankomsttijd (24%).
Besparen met een navigatiesysteem
Op de vraag of automobilisten denken met een navigatiesysteem geld te kunnen besparen is verdeeldheid. 40% denkt van wel, 35% denkt van niet en 25% weet het niet. Maar als er 350** euro op jaarbasis bespaard kan worden met behulp van een navigatiesysteem zou dit voor de meerderheid (62%) wel zeker een reden zijn om er een aan te schaffen. 200 euro dat bespaard is op brandstof willen respondenten nu vooral sparen (34%) of aan hun vakantie uitgeven (22%). Twee keer zoveel vrouwen als mannen zouden dit bovendien aan kleding uitgeven.
De nieuwe TomTom GO x40 LIVE biedt een scala aan diensten waarmee onder andere files kunnen worden vermeden (HD Traffic(TM)), de goedkoopste brandstof kan worden gezocht en gewaarschuwd kan worden voor vaste- én mobiele flitsers. Zie