Raad van State


maandag 22 december 2008
Zitting over de bouwvergunning die het dagelijks bestuur van de deelgemeente Kralingen-Crooswijk heeft verleend voor een medisch centrum met 18 appartementen aan de Gashouderstraat in Rotterdam. Twee omwonenden komen tegen de bouwvergunning in hoger beroep. De rechtbank in Rotterdam heeft in maart van dit jaar een eerder beroep van onder meer deze omwonenden gegrond verklaard, omdat het college volgens haar niet goed had onderzocht of de afstand van het medisch centrum tot hun woningen meer of minder dan twee meter bedraagt. Toch heeft de rechtbank bepaald dat "de rechtsgevolgen van de bouwvergunning in stand blijven", omdat het gemeentebestuur op de rechtszitting aan de hand van diverse tekeningen alsnog heeft aangetoond dat de afstand meer dan twee meter bedraagt en de bouwvergunning dus konden worden verleend. De omwonenden vinden dat de rechtbank de rechtsgevolgen niet in stand had mogen laten. (zaaknummer 200803219/1)

10.30 uur

Zitting over de dwangsom die het dagelijks bestuur van het waterschap Velt en Vecht heeft opgelegd aan Econtis GmbH uit Emmen vanwege het lozen van afvalwater op het Bargermeerkanaal. Volgens het dagelijks bestuur overtreedt het bedrijf de lozingsnormen voor fosfaten uit de lozingsvergunning. Het bedrijf is het niet eens met de dwangsom en verzoekt de Raad van State in afwachting van de behandeling van zijn bezwaarschrift door het dagelijks bestuur het dwangsombesluit te schorsen. Volgens het bedrijf blijkt uit de laatste meting dat de normen niet meer worden overschreden. (zaaknummer 200808365/1)

10.45 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Oudewater heeft verleend aan een maatschap uit Snelrewaard voor een veehouderij met melkkoeien, jongvee, vleesvarkens, biggen, geiten en een schaap aan de Zuid Linschoterzandweg in Snelrewaard. De vergunning ziet ook op een natuurcamping en een bed & breakfast op hetzelfde adres. Een omwonende vindt de ammoniakuitstoot van de veehouderij te hoog. Verder vreest hij voor geluids- en stankoverlast. (zaaknummer 200801519/1)

11.00 uur

Zitting over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Haaren heeft verleend voor het gebruik van voormalige varkensstallen aan de Biezenmortelsestraat in Biezenmortel als caravanstalling en ook als honden- en kattenpension. De rechtbank in Den Bosch heeft in maart van dit jaar een eerder beroep van onder meer een omwonende en een boomkwekerij gedeeltelijk gegrond verklaard, omdat het college volgens haar niet had onderzocht of er nog 'agrarische gebouwen' op het terrein aanwezig zijn die niet meer als zodanig worden gebruikt, maar ook niet voor de caravanstalling en het pension. Als dat het geval is, zouden die (delen) van gebouwen moeten worden gesloopt. De rechtbank was echter wèl van oordeel dat voor de caravanstalling en het honden- en kattenpension vrijstelling kon worden verleend. De omwonende en de boomkwekerij zijn het daar niet mee eens en komen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
De zitting gaat ook over de intrekking door het college van een eerder opgelegde dwangsom om het gebruik van de stallen als caravanstalling en honden- en kattenpension in de zomerperiode te staken. Het college heeft de dwangsom ingetrokken, omdat de activiteiten niet meer in strijd zijn met het bestemmingsplan, omdat inmiddels vrijstelling is verleend. De omwonende en de boomkweker verzetten zich ook tegen de intrekking. (zaaknummer 200803535/1)

11.30 uur

Zitting over de milieuvergunning die het dagelijks bestuur van de deelgemeente Hoek van Holland van Rotterdam heeft verleend aan Gemeentewerken Rotterdam voor het opslaan en bewerken van grond waarin munitie zit. Het opslaan en bewerken zal plaatsvinden op verschillende locaties binnen Hoek van Holland. De locaties zijn nog niet vastgesteld. Een bedrijf uit Heerjansdam verzoekt de Raad van State - in afwachting van de behandeling van zijn beroepschrift - de vergunning te schorsen. Volgens het bedrijf was niet het dagelijks bestuur maar de provincie bevoegd om de vergunning te verlenen. Verder kon de vergunning niet worden verleend, omdat de locaties nog niet bekend zijn, aldus het bedrijf. (zaaknummer 200808369/2)

13.30 uur

Zitting over de vrijstelling en de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Bergen (N-H) heeft verleend voor een woonhuis met berging en een bloembollenloods aan de Egmondermeer in Egmond aan den Hoef. De rechtbank in Alkmaar heeft in april van dit jaar een eerder beroep van een inwoner van Egmond aan den Hoef gegrond verklaard, omdat het college niet inhoudelijk op zijn bewaren had mogen ingaan aangezien de inwoner geen belanghebbende is vanwege de afstand van zijn woning tot het woonhuis en de bloembollenloods. De rechtbank heeft het beroep van de stichting Behoud Historisch Landschap Bergen-Egmond-Schoorl ongegrond verklaard. Zowel de inwoner als de stichting komen tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De stichting vindt dat de vrijstelling niet had mogen worden verleend omdat de landschappelijke en natuurhistorische waarden worden aangetast. De inwoner is het er niet mee eens dat hij geen belanghebbende is. (zaaknummer 200803169/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

14.30 uur

Zitting over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Leudal, waarbij het verzoek van de stichting Openbare Ruimte en een omwonende niet-ontvankelijk is verklaard. Zij hadden verzocht de milieuvergunning van een pluimveebedrijf aan de Hunselerdijk in Grathem te actualiseren. Het college is niet inhoudelijk op het verzoek ingegaan, omdat de stichting en de omwonende geen belanghebbenden zouden zijn. De stichting en de omwonende bestrijden dit. (zaaknummer 200801512/1)