Voedingcentrum


Verburg: "Jeugd moet bewuster met eten omgaan"

Jongeren weten vaak niet waar de melk, kip of het ei vandaan komt en hoe het is geproduceerd, vertelt minister Gerda Verburg (LNV) in een interview met NU.nl. Daardoor hebben ze weinig waardering voor hun eten. Verburg wil daarin verandering brengen door stages aan te bieden op boerderij of tuinderij. Ook moet het etiket op voedingsmiddelen meer vertellen over de productie.

Bewust je eten kiezen gaat vaak niet vanzelf; dat moet je leren. Consumenten die net als de minister streven naar duurzaamheid vinden bij het Voedingscentrum het nieuwe programma SuperShopper, de uitjestips op Eetdoedingen en de campagne âEen dier kan niet kiezenâ.

SuperShopper

Het programma SuperShopper is bedoeld voor kinderen van 10 tot 14 jaar. Het bestaat uit een online game en een supermarktrondleiding. Kinderen leren er spelenderwijs mee gezonde producten te herkennen, etiketten te lezen en een bewuste keuze te maken. Lees verder

Eetdoedingen

Het Voedingscentrum is vorig jaar van start gegaan met de website www.eetdoedingen.nl om jongeren meer te betrekken bij voedsel. Op de site staan allerlei uitstapjes die te maken hebben met eten, zoals kaas maken of meevaren op een visserschip. Neem een kijkje!

Campagne Voedselkwaliteit

Met de campagne âeen dier kan niet kiezen, jij welâ wil het Voedingscentrum consumenten die meerwaarden laten meewegen helpen bij hun keuzes. Meerwaarden zijn bijvoorbeeld dierenwelzijn, milieu, natuur, cultuur en eerlijk handel (fair trade). Daarvoor biedt het Voedingscentrum diverse hulpmiddelen, zoals het spiekbriefje en de keuzetabellen.

Zie ook

* De jongerensite: www.lekkerbelangrijk.nl
* Voedsel en herkomst