Gemeente Vlaardingen


Oud-sportraadslid Mart van der Most overleden

22 december 2008

Oud-sportraadslid Mart van der Most is op 17 december 2008 plotseling overleden.
Vanaf mei 1990 heeft hij zich ingezet voor het gemeentelijk sportbeleid in Vlaardingen. Op 14 mei 1990 trad hij toe tot het algemeen bestuur van de Vlaardingse Raad voor Sport en Recreatie als vertegenwoordiger van de sectie Veldsport in zijn hoedanigheid als bestuurslid van de Vlaardingse Scheidsrechters Vereniging.

Opvallend in zijn optreden was altijd, dat Mart van der Most een brede kijk had op de lokale sportsector en van zijn deskundigheid werd gretig gebruik gemaakt. Hij ontwikkelde zich in de loop van de jaren, met zijn optreden in de Vlaardingse Raad voor Sport en Recreatie, tot een betrokken sportraadslid. Hij maakte regelmatig deel uit van diverse sportcommissies die gevraagd of ongevraagd het college van burgemeester en wethouders voorzag van advies o.a. over het onderhoud van de grasvelden, de discussie over de sporttarieven, herstructurering veldsportsector en accommodaties.

Zijn deskundigheid bleef niet ongemerkt. Bij het instellen van een dagelijks bestuur voor de Vlaardingse Raad van Sport en Recreatie, werd hij in dit bestuursorgaan gekozen, tot de ontbinding van de Vlaardingse Raad voor Sport en Recreatie in 2003. Daarna ging hij de belangen van de veldsportverenigingen in Vlaardingen behartigen als initiatiefnemer voor de oprichting van de Belangen Vereniging Veldsport(BVV). Sinds de oprichting van de BVV is hij voorzitter.

Mart van der Most was verder maatschappelijk zeer actief met meestal een link naar de sport.

Hij was meer dan 25 jaar voorzitter van De Vlaardingse Scheidsrechters Vereniging. Leiding geven aan een club die voornamelijk bestaat uit leidinggevenden op het voetbalveld, is een hele klus.

Maar hij heeft zich in de wereld van de scheidsrechters altijd staande weten te houden en wist op te komen voor de belangen van de scheidsrechters.

Binnen de Vlaardingse Scheidsrechters Vereniging heeft hij zich sterk gemaakt voor het organiseren van scheidsrechterscursussen en spelregelwedstrijden voor de jeugd. Hij speelde daarin altijd een belangrijke rol. Voor de Vlaardingse Scheidsrechters Vereniging is Mart van der Most in de afgelopen jaren erg belangrijk geweest. Als een van de eerste sportverenigingen in Vlaardingen vond de club onderdak bij een andere vereniging. Geen voetbalvereniging maar een atletiekvereniging en later een korfbalvereniging, steeds is daar een prima samenwerking uit voortgekomen. .

Mart van de Most heeft zich in de afgelopen jaren niet alleen ingezet voor de Scheidsrechters Vereniging en de Vlaardingse Raad van Sport en Recreatie maar op veel terreinen was hij actief.

Om maar wat te noemen:

-In de periode 1967 tot 1972 penningmeester van de Watersportvereniging Bommeer.

-In de periode 1973 tot 1977 lid van de feestcommissie bij de schietvereniging Wilhelmina.

-Actief scheidrechter van de KNVB van 1975 tot 2000.
-Is nog steeds vierde man bij de finale van het Vlaardings voetbalkampioenschap.

-Rapporteur van de KNVB in de periode van 2000 tot 2002.
-Oprichter en voorzitter van de Belangen Vereniging Veldsporten.
-En..sportverslaggever bij SportLokaal van Omroep Vlaardingen.