HIVOS

»

Hivos en SNV starten grootschalig biogasprogramma in Afrika Gepost op 22/12/2008

Den Haag - Met financiële steun van het ministerie van Buitenlandse Zaken (Ontwikkelingssamenwerking) starten de ontwikkelingsorganisaties Hivos en SNV een groot biogasprogramma dat honderdduizenden mensen in Afrika toegang zal geven tot duurzame energie. Het programma voorziet in de bouw van 70.000 biogasinstallaties in Ethiopië, Tanzania, Kenia, Uganda, Senegal en Burkina Faso.
Bij de uitvoering wordt gebruik gemaakt van de ervaringen in Azië waar in door SNV ondersteunde nationale programma's inmiddels 250.000 huishoudens zijn voorzien van een biogasinstallatie. Het opzetten van biogasprogramma's in de verschillende landen is maatwerk en vereist samenwerking van uiteenlopende partijen. Private bedrijven worden begeleid om kwalitatief goede installaties te bouwen en te onderhouden, terwijl (micro)financieringsinstellingen worden ondersteund bij het leveren van krediet dat huishoudens mogelijk nodig hebben om de installatie te kunnen betalen. In elk land wordt een organisatie geselecteerd om het programma te coördineren en te verankeren in het nationale beleid.
Toegang tot energie is een belangrijke voorwaarde in de strijd tegen armoede. Veel mensen in Afrika zijn afhankelijk van biomassa om op te koken en van petroleum voor verlichting. Het gebruik van biomassa heeft allerlei nadelen zoals ontbossing, vermindering van bodemvruchtbaarheid en daarmee agrarische productie, hoge werklast voor vooral vrouwen en schadelijke rook die ogen, luchtwegen en longen aantast.
Eén biogasinstallatie levert voldoende gas op voor een gezin om op te koken en voor het branden van enkele gaslampen. Koken op biogas is snel, gemakkelijk en schoon omdat er geen schadelijke gassen vrijkomen zoals bij brandhout. Na vergisting is de mest nog steeds even vruchtbaar en kan als organische meststof worden in de landbouw worden gebruikt. Het programma geeft ook een impuls aan de werkgelegenheid op het platteland en levert een bijdrage aan de bestrijding van de klimaatverandering door vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.
In het Afrikaanse programma vervult Hivos de rol van fonds- en programmamanager, terwijl SNV verantwoordelijk is voor kennisoverdracht en -ontwikkeling en voor de capaciteitsopbouw in de zes landen. De steun aan dit programma door het ministerie is een logisch vervolg op het `Biogas voor Afrika Initiatief' dat in mei 2007 in Nairobi werd gelanceerd.
Nederland zet zich in voor een verbeterde toegang tot duurzame energie in ontwikkelingslanden en heeft zich ertoe verplicht om voor 2015 in totaal 10 miljoen mensen van duurzame energie te voorzien. Biogasprogramma's sluiten hier prima bij aan. Op de foto: een biogasinstallatie in aanbouw