Gemeente Montferland

Een goede jaarwisseling voor iedereen

Controle op vuurwerk en carbidschieten
Elk jaar rond de jaarwisseling bereiken gemeente en politie weer vele klachten met betrekking tot overlast veroorzaakt door het vroegtijdig afsteken van vuurwerk en vuurwerk dat niet voldoet aan de wettelijke voorschriften. Politie en gemeente hebben dan ook besloten dat er in de weken rond de jaarwisseling intensief wordt gecontroleerd op het ongeoorloofd afsteken van vuurwerk.
Afsteken van goedgekeurd vuurwerk is alleen toegestaan op oudejaarsdag vanaf 10.00 uur s ochtends tot nieuwjaarsdag 02.00 uur.

Ook aan het schieten met carbid zijn strenge regels verbonden. Deze regels treft u hieronder aan.


- het carbidschieten vindt plaats op 31 december tussen 10.00 uur en 1 januari 02.00 uur.

- bij het carbidschieten wordt gebruik gemaakt van bussen met een maximale inhoud van 40 liter waarbij geschoten wordt met een zak of een bal en niet met een deksel.

- het carbidschieten vindt plaats op een afstand van tenminste 100 meter van woningen en 300 meter van gebouwen of andere voorzieningen waarin dieren verblijven.

- het vrijschootsveld bedraagt tenminste 100 meter en binnen dit schootsveld bevindt zich geen publiek of andere personen en zijn geen openbare wegen of paden gelegen.

- degene die met carbid schiet is niet onder invloed van alcohol en/of drugs en neemt voorts alle redelijkerwijs mogelijke maatregelen om elk gevaar voor mens en dier te voorkomen.

Overtreding van de regels wordt onmiddellijk beboet of verwezen naar bureau-HALT. De hoogte van de boetes wordt bepaald door het Openbaar Ministerie.

Voor eventuele vragen met betrekking tot het afsteken van vuurwerk kunt u tijdens kantooruren bellen met de politie team Montferland tel.: 0900-8844.