Onderwijsbond CNV


Nieuws

22 december 2008

Pensioenen niet omhoog in januari

Categorie: Nieuws CNV Onderwijs, Pensioen, Arbeidsongeschiktheid, Algemeen nieuws

De financiële positie van ABP laat niet toe dat de pensioenen en pensioenaanspraken in januari de loonontwikkeling volgen (indexatie). Om nog voor een klein deel te kunnen indexeren had de dekkingsgraad
-de verhouding tussen vermogen en verplichtingen van een pensioenfonds- op peildatum 1 november boven de 104% moeten liggen. Deze lag op dat moment op 103,9%. De dekkingsgraad is nadien verder verslechterd en schommelt nu zelfs onder de 100%. Het bestuur gaat voor 1 juli 2009 de situatie opnieuw bezien.

Bestuursvoorzitter Elco Brinkman: "We hebben helaas, met de gegevens van nu, moeten besluiten om de pensioenen niet te laten meegroeien met de loonontwikkeling. Maar het bestuur ziet ook dat de financiële wereld de laatste maanden in een achtbaan terecht is gekomen. Het is een zeer uitzonderlijke situatie, die ook nog heel instabiel is. Omdat ABP nadrukkelijk de ambitie heeft om pensioenen de loonontwikkeling te laten volgen, wil het bestuur in de loop van 2009, als het herstelplan is goedgekeurd, nog eens kijken of er een nieuw besluit te nemen valt. We kunnen niets beloven, maar we gaan er serieus naar kijken".

Het bestuur van ABP vindt dat er op dit moment zelfs geen ruimte is voor het verstrekken van een eenmalige uitkering aan de gepensioneerden om hun koopkracht in 2009 op peil te houden. De Deelnemersraad is het hier niet mee eens.

Herstelplan

De financiële positie van ABP is, net als die van andere pensioenfondsen, enorm verslechterd in de afgelopen maanden. De ontoereikende dekking heeft twee oorzaken. Door de gekelderde beurskoersen is het vermogen afgenomen. En de extreem lage lange rente stuwt de naar het heden teruggerekende toekomstige verplichtingen sterk op. Omdat de dekkingsgraad hierdoor onder het wettelijk minimumniveau van 105% is gezakt, moet ABP vóór 1 april 2009 een herstelplan indienen bij De Nederlandsche Bank. Uit dit herstelplan moet blijken dat de dekkingsgraad naar verwachting binnen 3 jaar weer boven het minimumniveau van 105% en binnen 15 jaar weer boven het vereiste niveau van 125% ligt. Gezien de bijzondere financiële situatie, en om de deelnemers zo goed mogelijk te informeren, zal het bestuur van ABP vanaf januari 2009 maandelijks de dekkingsgraad publiceren.

Ongelukkig moment
Bij volledige indexatie zouden de pensioenen en pensioenaanspraken in januari 2009 met 4,73% omhoog gaan. Dit percentage is zo hoog omdat in 2007 een aantal belangrijke cao's niet voor de peildatum van 1 november was getekend. Die konden toen niet meegenomen worden bij het bepalen van het indexatiepercentage van 2008 en zouden meetellen voor de indexatie van 2009. Onder normale omstandigheden maakt dat niet veel uit omdat er dan een extra grote nabetaling volgt. Die nabetaling zou hierdoor voor 2009 moeten uitkomen op 3,21%. En door een grote eenmalige uitkering in 2008 voor de politie zouden de gepensioneerden in januari 2009 eigenlijk ook nog een eenmalige uitkering van 0,57% moeten ontvangen. De financiële crisis en het besluit om niet te indexeren en ook geen eenmalige uitkering toe te kennen vallen wat dat betreft wel op een heel ongelukkig moment.

Opstelling Deelnemersraad
CNV onderwijs is via de Christelijke Centrale van Overheids- en Onderwijspersoneel (CCOOP) met twee mensen vertegenwoordigd in de Deelnemersraad van ABP: Frans Hintzen en Henny de Pee. Over het (voorgenomen) besluit om niet te indexeren moet het bestuur van ABP advies vragen aan de Deelnemersraad. Onze vertegenwoordigers hebben zich daarbij stevig geweerd. Frans en Henny doen verslag van hoe dit is gelopen: `In het vooroverleg met onze CCOOP fractie hebben wij besloten geen positief advies af te geven, alvorens van bestuurszijde de toezegging is gedaan wel de nabetaling en eenmalige uitkering (of een substantieel deel daarvan) aan de gepensioneerden uit te keren. Duidelijk stelden wij vast dat de actieven een compensatie hebben van een salarisverhoging in de orde van 3% tot 3,5%. De gepensioneerden boeten vrij fors aan koopkracht in en moeten zich tevreden stellen met slechts een matige verhoging van de AOW. In het daaropvolgende vooroverleg met de gehele Deelnemersraad hebben wij alle andere fracties voor ons standpunt kunnen winnen.

In het overleg met het bestuur heeft de Deelnemersraad dit standpunt helder en nadrukkelijk verwoord. Zowel het bestuur als de Deelnemersraad hebben enkele malen om schorsing gevraagd. De Werkgeversraad was vanaf het begin al voorstander om niet te indexeren en heeft dat standpunt niet meer gewijzigd. Het bestuur wilde echter
-gezien de zeer instabiele en onzekere situatie- besluiten nu niet te indexeren. Het bestuur deed wel de toezegging om vóór juli 2009 -nadat het herstelplan door de toezichthouder is goedgekeurd- te bezien of dan wel enige ruimte voor indexatie bestaat. Maar het meende op grond van de huidige situatie de Deelnemersraad op geen enkele wijze verder tegemoet te kunnen komen. Uitdrukkelijk is ook het psychologische effect van wel of niet indexeren aan de orde geweest, maar ook op daar kon de Deelnemersraad de visie van het bestuur niet delen. De Deelnemersraad heeft dan ook zijn standpunt gehandhaafd en uitgesproken zich niet te verzetten tegen het niet verlenen van structurele indexatie, maar het bestuur met nadruk gevraagd zijn zienswijze met betrekking tot het niet toekennen van een gedeeltelijke nabetaling en eenmalige uitkering te heroverwegen. De deelnemersraad heeft dus negatief geadviseerd over het niet uitbetalen van de eenmalige uitkering en de nabetaling.'


---