Vereniging Milieudefensie

"Regering moet IJmeer beschermen"

Natuur verkwanseld in Nationaal Waterplan

Amsterdam, 18 december 2008 - Milieudefensie vindt het onbegrijpelijk dat de regering de bouw van huizen in Europees beschermd natuurgebied toestaat. In het vandaag gepresenteerde Nationaal Waterplan staat dat de regering buitendijkse woningbouw in het IJmeer en Markermeer mogelijk wil maken. Milieudefensie roept de regering op de natuur in en rond de meren te beschermen door binnendijks te bouwen.

"Aantasting van het gebied is niet nodig, er is nog genoeg binnendijkse ruimte in Flevoland om woningen te bouwen", aldus Klaas Breunissen, campagneleider Ruimte en Landschap bij Milieudefensie. Er moet juist worden geïnvesteerd om het weidse landschap en het waardevolle Natura 2000-natuurgebied te versterken, zo stelt Milieudefensie.

In het Nationaal Waterplan van de regering wordt buitendijkse bebouwing in het IJmeer en Markermeer mogelijk gemaakt op het grondgebied van de gemeenten Almere en Lelystad. Het gaat om locaties van 700 hectare bij Almere en 150 hectare bij Lelystad. Tot de zomer van 2009 kunnen burgers en maatschappelijke organisaties reageren op het Nationaal Waterplan. Het kabinet wil het Nationaal Waterplan eind 2009 vaststellen.

Milieudefensie voert campagne om het IJmeer open te houden. In november was de aftrap in Muiden, begin 2009 voert de campagne langs IJburg (Amsterdam), Waterland en Almere. Breunissen: "Dit regeringsstandpunt maakt duidelijk hoe urgent onze campagne is. We doen daarom een oproep aan omwonenden, gebruikers en liefhebbers van het IJmeer massaal in actie te komen om samen met ons het prachtige, wijdse landschap te beschermen tegen de dreigende bebouwing."

Meer informatie:
www.milieudefensie.nl/ruimte