Gemeente Achtkarspelen


Oud & nieuw is pas écht vet als je ân beetje oplet!

Oud en nieuw is een feest voor iedereen. De politie, de brandweer, het openbaar ministerie en uw gemeente werken samen om de jaarwisseling prettig te laten verlopen.

De politie zet extra mensen in tijdens oud en nieuw. De gemeente Achtkarspelen heeft daarnaast particuliere beveiligingsdiensten ingehuurd om toezicht te houden. Personen die de jaarwisseling proberen te verstoren, zullen daarvan de consequenties ondervinden.

Iedereen dient zich aan de volgende regels te houden:
- Politie, brandweer en ambulancepersoneel zorgen voor ieders veiligheid. In Achtkarspelen en Kollumerland worden hulpverleningsvoertuigen uitgerust met cameraâs. De politie treedt op tegen mensen die hulpverleners hinderen bij hun werk of geweld plegen.
- Het vandalisme rond de jaarwisseling kostte de gemeente Achtkarspelen vorig jaar ruim
⬠75.000! Een enorm bedrag waar de belastingbetaler uiteindelijk voor opdraait. Maar als de dader wordt gepakt, dan worden de kosten op hem of haar (of u als ouder) verhaald. Een vernielde straatput kost bijvoorbeeld ⬠350.

- Steek alleen legaal vuurwerk af. Legaal vuurwerk koop je bij de officiële verkooppunten op 29, 30 en 31 december. Afsteken mag van 31 december 10.00 uur tot 1 januari 2.00 uur. Dit geldt ook voor carbid.
- Vreugdevuren zijn verboden. Tegen het verbranden van (bedrijfs)afval wordt proces verbaal opgemaakt op grond van de Wet Economische Delicten. Voor overtredingen van deze wet gelden forse boetes.
- De gemeenteraad heeft onlangs de APV aangescherpt. Er zijn nieuwe regels voor het dragen van vermommingen, verstoring van de openbare orde en het gebruik van carbid.