Gemeente Hoorn


Rapport over huisvesting voortgezet onderwijs basis voor gesprek met scholen

22 december 2008 - Het rapport Integraal Huisvestingsplan Voortgezet Onderwijs is klaar. Het geeft een objectieve beschrijving van de technische en functionele staat van de schoolgebouwen voor het voortgezet onderwijs in Hoorn. De belangrijkste conclusie is dat er gelet op de bouwkundige staat van de gebouwen en de leerlingprognoses de komende 25 jaar geen vervanging of uitbreiding nodig is. Uit aanvullend onderzoek naar de functionele kwaliteit blijkt echter dat er het nodige mankeert aan de schoolgebouwen. Het college wil in gesprek met de scholen om te komen tot een integrale aanpak van de huisvesting. Het rapport, in opdracht van het college gemaakt door het onafhankelijk adviesbureau ICS adviseurs, en de door de gemeenteraad gestelde kaders moeten daarvoor de basis vormen. Op 13 januari bespreekt de raadscommissie dit voorstel van het college.

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de technische staat van schoolgebouwen; schoolbesturen zijn verantwoordelijk voor de functionaliteit van schoolgebouwen. Een gemeente kan ervoor kiezen breder naar de huisvesting te kijken wanneer ze het onderwijs optimaler wil faciliteren. Het rapport concludeert dat er technisch gezien de komende 25 jaar geen investeringen nodig zijn. Uit het aanvullende onderzoek naar de functionele kwaliteit blijkt echter onder meer dat binnen een aantal locaties sprake is van een functioneel ruimtetekort. Zo is er geen of onvoldoende ruimte voor projectmatig werken en zijn er onvoldoende werkplekken voor docenten. Verder kunnen er minder leerlingen worden gehuisvest dan op grond van de normering is berekend. Naar de mening van het college zijn er binnen de bestaande schooleilanden (Dampten, Nieuwe Steen, Engelse Park) mogelijkheden om te komen tot een optimalisering van de huisvesting van de scholen.

Het college wil met het rapport als uitgangspunt in gesprek met de directies van scholen- gemeenschap Tabor en het Atlas College. Ook de eerder gestelde kaders van de raad vormen basis van het gesprek. Het college vraagt de raad akkoord te gaan met deze aanpak. Op 13 januari bespreekt de raadscommissie dit voorstel.