Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Tijdschriften over weer en klimaat deze winter
Weerspiegel, Weermagazine, Meteorologica en Zenit 22 december 2008 - Weerspiegel, het maandblad van de weeramateurs (VWK) verschijnt voortaan volledig in kleur, het Weermagazine gaat zijn 10e jaargang in en Meteorologica van de Nederlandse Vereniging van Beroepsmeteorologen begint al aan zijn 18e jaargang. Weermagazine: hoogste tijd voor een Elfstedentocht (foto: Theo Westra, winnaar fotowedstrijd)
Weermagazine: hoogste tijd voor een Elfstedentocht Zowel in Weerspiegel als in Weermagazine van december is het volop winter. Weerspiegel blikt terug op de winter van 1933, toen de Elfstedentocht al op 16 december kon worden gereden. Dat was de vroegste datum voor de Tocht ooit. Die dag was het fraai zonnig winterweer met weinig wind en matige tot strenge vorst tot plaatselijk -15 graden. De kou begon in de winter van 1933/1934 al gelijk op 1 december. In de eerste drie weken kwam het al regelmatig tot strenge vorst en Sinterklaas kon zijn werk op de schaats doen.

Verder in Weerspiegel
Verder in Weerspiegel aandacht aan de klimaatverandering (vastleggen van CO2), satellietmeteorologie (herkennen van wolkentypes op satellietfoto's) en de gebruikelijke klimatologische overzichten van het weer, bijzondere weerfenomenen, onweer, hozen en optische verschijnselen.

Weermagazine over de Elfstedentocht
"Het is de hoogste tijd voor een Elfstedentocht". De redactie van Weermagazine heeft zijn hoop gevestigd op deze winter en wie weet? De wonderen zijn de wereld niet uit en volgens
klimaatonderzoekers kunnen we deze eeuw nog zo'n 4 tot 10 Elfstedentochten verwachten. De winter van 2009 staat in elk geval in het teken van de Elfstedentocht. Op 15 januari is het precies honderd jaar geleden dat de eerste officiële Elfstedentocht werd georganiseerd. Friesland staat daar het hele jaar lang uitgebreid bij stil met exposities, films en een herdenkingsboek en Weermagazine biedt vast een voorproefje.

IJs op het IJsselmeer
Verder aandacht voor ijs op het IJsselmeer, zoals we dat het laatst zagen in de zeer lange winter van 1996. Bij een goed doorzettende oostenwind en strenge vorst kunnen het IJsselmeer en het Markermeer binnen enkele dagen dicht liggen. Geen mooie gladde ijsvloer om op te schaatsen maar een ongelijkmatige ijsvlakte met soms zelfs ijsbergen. Na de vorstperiode gaat het ijs kruien, iets dat we al jaren niet meer hebben meegemaakt.

Andere onderwerpen
Weermagazine besteedt ook aandacht aan de gladheidsbestrijding (slimmer strooien), kou vatten en verkouden worden, de lange termijn weersverwachting, scheepvaartsporen in het wolkendek, de rampzalige stormvloed van 1825, de klimatologische herfst van 2008 en de mistige jaarwisseling van vorig jaar. Weet u het nog? Door mist en vuuwerkrook liep het zicht lokaal terug tot minder dan 10 meter. Dan is zelfs lopen door de mist moeilijk.

Meteorologica over zonmetingen
Het vakblad van de meteorologen gaat in op 80 jaar metingen van de zonnestraling in Wageningen. Goed nieuws voor zonaanbidders: de zonnestraling is de laatste jaren toegenomen. Vooral de lente en de zomer zijn zonniger geworden. De oorzaak van die veranderingen wordt nog niet goed begrepen.

Daarnaast in Meteorologica aandacht voor de Corioliskracht en de geschiedenis daarvan. In 1835 leidde Gustave Coriolis af, welke krachten er werken op opbjecten die bewegen in een roterend systeem. Verder het tweede deel van een serie over de 25 jarige geschiedenis van het klimaatadvies in Nederland, een ooggetuigeverslag van hurricane-hunter Ad Stoffelen van het KNMI die oog in oog stond met hurricane Ike, het ontstaansproces van cumuluswolken en de modellering daarvan en in samenwerking met de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie het zomeroverzicht van 2008.

Zenit over niet eerder ontdekte halo
Het populair wetenschappelijke tijdschrift Zenit van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer en Sterrenkunde besteedt naast sterrenkunde en ruimtevaart aandacht aan een nog niet eerder opgemerkt haloverschijnsel. Het gaat om een geïsoleerde lichtvlek gezien vanuit een vliegtuig precies op het tegenpunt van de zon, dat wil zeggen op de plaats waar de schaduw van het vliegtuig valt. Halospecialist Günther Können roept de lezers die gaan vliegen op naar die vlek te kijken en hem te fotograferen.

Verder aandacht voor klimaatonderzoek: klimaatonderzoekers zijn consequent over kooldioxide-crisis. In de jaren zeventig werd gedacht aan een nieuwe ijstijd, maar volgens klimaatonderzoekers leefden die ideeën alleen in de media. In het wetenschappelijke klimaatonderzoek was dat geen issue. De opvatting van een opwarming van de aarde ten gevolge van het versterkte broeikaseffect waren in die jaren al gemeengoed.

Meer over de verschillende tijdschriften onder Externe links.

Eerste uitgave: 22-12-08