D66

Parlementair onderzoek Irak nu enige optie

22 december 2008

D66-senator Gerard Schouw betreurt het dat het kabinet weigert verantwoording af te leggen over de steun aan de oorlog in Irak. Uit de antwoorden van de regering op vragen van de Eerste Kamer, blijkt dat Balkenende en de zijnen het hoe en waarom van de politieke steun verborgen willen houden. Schouw laakt deze doofpotcultuur. "Een parlementair onderzoek is nu de enige mogelijkheid."

Provocatie

Voor Schouw betekende de schriftelijke beantwoording van de vele vragen uit de Eerste Kamer de laatste kans voor het kabinet om zelf openheid te geven over de steun aan de oorlog in Irak. "De antwoorden van de regering getuigen opnieuw van weinig respect voor de Eerste Kamer", zo meent de sociaal-liberaal. "Het kabinet weigert serieus antwoord te geven op de vele vragen over dit belangrijke onderwerp. Dit is een provocatie van de parlementaire democratie."

Controle

Tijdens de kabinetsonderhandelingen hebben PvdA en de ChristenUnie met het CDA afgesproken op dit punt het principiële recht op informatie in te leveren in ruil voor kabinetsdeelname. D66-senator Gerard Schouw noemt dit onbegrijpelijk: "In een democratie is er controle op de macht. Dat is het fundamentele verschil met andere staatsvormen. Politieke partijen kunnen niet zo maar besluiten om dit over boord te gooien."