Gemeente Gaasterlân-Sleat


Twee sterren voor Wmo-loket Balk

Sterrengids Wmo-loket.jpg

De Stichting Foar Elkoar en Zorgbelang Fryslân hebben in 20 gemeenten van Fryslân de kwaliteit van de Wmo-loketten onderzocht en de resultaten gepubliceerd in een Sterrengids. Op een schaal van maximaal vijf te behalen sterren behaalden de gemeenten gemiddeld `1.7 ster'. Het Wmo-loket Balk scoorde bovengemiddeld met twee sterren. De hoofdcriteria waarop de loketten werden beoordeeld zijn: bereikbaarheid, toegankelijkheid, herkenbaarheid, deskundigheid, objectiviteit en persoonlijke beleving.

Op woensdag 10 december werden de behaalde sterren uitgereikt door staatssecretaris Bussemaker in de vorm van een oorkonde. De gemeenten kregen ook de sterrengids uitgereikt. Albert Struiving van de lokale Wmo-advies raad nam de oorkonde namens de gemeente Gaasterlân-Sleat in ontvangst. De volgende dag overhandigde hij de oorkonde aan Roelie Dijkstra, Wmo-consulente in Balk.

De Sterrengids is ontwikkeld door Stichting Foar Elkoar en Zorgbelang Fryslân en is vergelijkbaar met de Michelingids uit de hotelwereld. Eén ster staat voor een basiskwaliteit zonder poespas en 5 sterren staan voor een goede kwaliteit en hoogwaardige dienstverlening. Doel van de Sterrengids is om de werking van het loket inzichtelijk te maken voor burgers/ cliënten zodat zij weten wat ze van het loket kunnen verwachten.

Als toppers zijn de Wmo-loketten van Opsterland en Tytsjerksteradiel uit het onderzoek te voorschijn gekomen. Zij kregen beide drie sterren toegekend.

Wmo-loket Balk

Bij het Wmo-loket in Balk kunnen mensen terecht voor hulp bij of informatie over zorg, welzijn en wonen. Wmo staat voor Wet maatschappelijke ondersteuning, deze wet is sinds 1 januari 2007 ingevoerd. Het doel van de Wmo is `meedoen'. De wet moet ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en mee kunnen doen in de samenleving, al of niet geholpen door vrienden, familie of bekenden.