Gemeente Ede

Ede, 22 december 2008 nr.241

Gemeente Ede draagt bouwgrond over aan Plantion

Plantion mag zich nu eigenaar noemen van het 14,6 hectare grote perceel op het bedrijventerrein A12 in Ede, waarop de komende maanden de nieuwe marktplaats van Plantion verrijst. Op het raadhuis in Ede ondertekenden wethouder Roel Kremers en de Plantion-directeuren André van Kruijssen en Peter Bakker vandaag (22 december 2008) de koopovereenkomst.

De grondoverdracht vormt het sluitstuk van de voorbereidende fase waarin ook alle benodigde vergunningen werden verstrekt en de financiering is rondgekomen. Mede dankzij de voortvarende medewerking van de gemeente Ede staat niets de realisatie van de nieuwbouw van Plantion meer in de weg. Overigens heeft de gemeente Ede al een aantal voorzieningen gerealiseerd die voor de komst van Plantion van belang zijn, zoals een rotonde en de toegangsweg naar het perceel. Ook kreeg de straat waaraan het perceel is gelegen, de door Plantion voorgestelde naam: Wellensiekstraat. De in 1990 overleden professor S. Wellensiek was een legendarische hoogleraar Tuinbouwplantenteelt in Wageningen.

Landmerk langs de A30
Het nieuwe gebouw is een ontwerp van Architectenbureau Breddels. In samenspraak met Plantion en de gemeente Ede ontwierp het bureau een ware `landmark' langs de A30. Het definitieve ontwerp voorziet in een duurzaam gebouw waarin onder meer gebruik gemaakt wordt van WKO (warmte-koude opslag) voor verwarming en koeling. Ede heeft Plantion geholpen om subsidies aan te vragen in verband met de hoge initiële kosten hiervan.
De procedures voor het selecteren van aannemers voor de grondwerkzaamheden op het perceel, voor de bouw en voor de inpandige installaties bevinden zich in een afrondende fase. IJs en weder dienende zal het grondverzetbedrijf op 5 januari 2009 zijn werkzaamheden starten. De eerste paal kan naar verwachting begin februari worden geslagen.

De bouw wordt gefaseerd uitgevoerd. Fase 1 voorziet in de complete begane grond, de kantoren van Plantion alsook de casco oplevering van de zogeheten kroonkantoren (verwachte oplevering eind 2009). Bij voldoende belangstelling van huurders worden vervolgens in fase 2 de kroonkantoren ingericht. In fase 3 wordt `de kroon', de markante krul aan de zijde A30, aangebracht.

De gemeente Ede is blij met de komst van Plantion. Met Plantion komt een gezichtsbepalend bedrijf naar Ede dat prima past in het profiel van de bedrijventerreinen, namelijk agro gerelateerd en logistiek met toegevoegde waarde.

De specificaties van de nieuwbouw Plantion zijn als volgt:

Perceelomvang: 14,6 hectare, onderverdeeld in:

* Bruto vloeroppervlak: 6,3 hectare

* Veiling: 2,62 hectare

* Groothandelscentrum 1,4 hectare (7 handelaren)
* Boxruimte verhuur: 2,5 hectare (30 boxhouders)
* Groencentrum: 1,4 hectare

* Verlaadhal: 1,08 hectare (150 plaatsen binnen/150 buiten)
---