FNV Bouw & Infra: altijd machinaal straten

22/12/2008 14:45

FNV Bouw

Ook op de kleinste oppervlakken kan machinaal worden gestraat. Die stelling ziet FNV Bouw & Infra in Zoetermeer bevestigd. Het blad Casco van de bond publiceert in zijn nieuwste nummer een reportage hoe in korte tijd een vluchtheuvel bestraat werd met een minikraan met steenklem. "De wethouder van Zoetermeer gunt straatwerk alleen nog aan bedrijven die ook kleinere oppervlakken machinaal leggen. Dat initiatief juichen wij zeer toe", zegt sectorbestuurder Hans Crombeen van FNV Bouw & Infra.

Tot nu toe gold 1500 vierkante meter als de norm waarboven machines moesten worden ingezet. Maar ook aan de Arbeidsinspectie is door het voorbeeld van de gemeente Zoetermeer nu duidelijk dat die norm met een gerust hart kan verdwijnen: overal kan machinaal worden gestraat, zelfs op een vluchtheuvel. "De oude norm leidde er ook nog wel eens toe dat grote oppervlakken in stukken geknipt werden uitgegeven", aldus sectorbestuurder Crombeen. "Die mogelijkheid vervalt nu."

Hij is niet bang voor 'oneerlijke concurrentie' van grote bedrijven ten opzichte van kleinere: "Ten eerste zijn dit soort machines te huur. En ten tweede verdienen investeringen in goede arbeidsomstandigheden zichzelf snel terug. Een kleine werkgever kan eraan failliet gaan wanneer hij twee jaar lang een zieke werknemer moet doorbetalen. En van de ongeveer 20.000 straatmakers verdwijnen er per jaar zo'n 400 wegens arbeidsongeschiktheid uit de branche. Dat kost miljoenen, nog afgezien van de ellende voor de mensen zelf."

In het artikel in het blad Casco verklaart wethouder Patrick van Domburg (VVD) dat het de gemeente Zoetermeer menens is met het verminderen van lichamelijk belasting van straatmakers. Van Domburg: "Waar mechanisch bestraten kàn, daar móet het van ons ook."






Noot voor de redactie:

VOOR DE REDACTIE,