Nieuw-Vlaamse Alliantie


Geen nieuwe kwakkelregering, anders nieuwe verkiezingen (22/12/08)

Als er een nieuwe regering gevormd wordt, wil de N-VA dat die beschikt over een meerderheid aan Vlaamse zijde, dat die opteert voor de nationalisering van Fortis en dat ze institutioneel en financieel orde op zaken stelt. Wie de nieuwe premier wordt, is voor de N-VA van ondergeschikt belang.

Het partijbestuur van de N-VA wil niet dat er opnieuw een kwakkelregering komt zoals de regering Leterme I. Deze regering heeft er een janboel van gemaakt: de staatshervorming is een fiasco geworden, BHV is nog altijd niet gesplitst, budgettair worden de putten alsmaar dieper, economisch is er nauwelijks of geen beleid gevoerd, het beleid inzake asiel en migratie ligt stil, kortom, de regering Leterme I is gebuisd over de hele lijn. De N-VA wil dan ook een duidelijke breuk met deze regering. De janboel van Leterme I moet opgekuist worden. Geen nieuwe kwakkelregering dus.

Als men er niet in slaagt om een regering op poten te zetten die krachtig orde op zaken stelt, zowel institutioneel als financieel, en als men opnieuw met een kwakkelregering wil starten, dan wil de N-VA liever onmiddellijk nieuwe verkiezingen. Dat vereist dat eerst de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde gesplitst moet worden. Het verbaast ons ten zeerste dat, na alles wat er gebeurd is, de SP.A, de VLD en de Lijst Dedecker deze eis laten varen en zo een loopje nemen met de rechtsstaat.

Als men federale verkiezingen organiseert zonder dat BHV gesplitst is, zal de N-VA naar de Raad van State stappen en een klacht indienen tegen elke administratieve handeling in het kader van de organisatie van deze verkiezingen. De N-VA eist respect voor het arrest van het Grondwettelijk Hof, dat klaar en duidelijk zegt dat geen nieuwe federale verkiezingen georganiseerd kunnen worden zonder dat het probleem BHV opgelost is.

Het zou nogal cynisch zijn mocht men dit arrest van het Grondwettelijk Hof naast zich neerleggen, net nu de regering gevallen is vanwege een schending van de scheiding der machten.

Auteur:
Bart De Wever
Algemeen voorzitter N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be