Stadsdeel Amsterdam Centrum


Veiliger, gevarieerder en leefbaarder

22 december 2008

Amsterdam wacht een dynamisch jaar, dat staat vast. Els Iping, Erik Koldenhof en Wil Codrington, samen het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum, vertellen aan Stadsdeelnieuws wat de stad volgend jaar zoal te wachten staat.

In 2009 worden in de binnenstad talloze plannen uitgevoerd waaraan in de afgelopen drie jaar met veel inzet is gewerkt. De resultaten van al die gezamenlijke inspanningen worden komend jaar geleidelijk aan overal zichtbaar. In dit voor dit jaar laatste nummer van Stadsdeelnieuws de Amsterdamse binnenstad in 2009 in vogelvlucht.

De Wallen en Chinatown
Na de goede resultaten die het stadsdeel behaalde met de aanpak van drugsverslaafden - de straten en steegjes zijn merkbaar veiliger geworden - zijn nu de dealers van nepdrugs aan de beurt. Om de overlast tot acceptabele proporties terug te brengen vergen beide groepen constant onze aandacht en inzet. Doel is een gevarieerde, levendige buurt met meer ambachtelijke winkeltjes en culturele activiteiten.

"De investeringen in de veiligheid en in de openbare ruimte van stadsdeel Centrum en de centrale stad werken als een vliegwiel. Panden worden te koop aangeboden en investeerders en initiatiefnemers tonen grote belangstelling voor de buurt. Alles komt zo samen", aldus stadsdeelvoorzitter Els Iping. Erik Koldenhof vult aan: "2009 wordt het jaar waarin nieuwe initiatieven van Chinatown zichtbaar worden.

Speciaal hiervoor heeft het stadsdeel een straatmanager aangesteld. Verder nemen we een besluit over een parkeergarage onder of in de buurt van de Geldersekade. Bij een positief besluit slaan we twee vliegen in één klap: een mooiere openbare ruimte met parkeerplekken onder de grond én veel minder zoekverkeer in de buurt."

Stadshart
Ook de parkeergarage van hotel Krasnapolsky komt straks onder de grond. Voorbijgangers vanaf de Sint Jansstraat staren dan niet meer naar een blinde muur, maar krijgen een kijkje in de keuken van het hotel. De verbouwing van Krasnapolsky is een van de projecten die een sleutelrol spelen in het project 1012. Dankzij de nieuwe richtlijnen voor gevelreclame zien de puien aan het Damrak, de Lange Niezel en de Warmoesstraat er volgend jaar verzorgder uit. Dat de grachtengordel van universele waarde is - en waar het stadsdeel dan ook zorgvuldig over waakt - hopen we in 2010 door UNESCO erkend te krijgen.

En om de binnenstad een kwaliteitsimpuls te geven en de criminaliteit te bestrijden werkt het stadsdeel in coalitieproject 1012 nauw samen met de gemeente. Els Iping: "Die samenwerking is heel belangrijk. Wij zouden bij de opwaardering van de kwetsbare en monumentale binnenstad en in de strijd tegen criminaliteit en overlast niet zonder elkaar kunnen." Op het Westerdoks- en Oosterdokseiland zorgen de monumenten van de toekomst voor de noodzakelijke groei. Eind 2009 is het Westerdokseiland helemaal voltooid en is het Oosterdokseiland flink op dreef. Hier komt onder andere het grootste hotel van Europa!

Jordaan en Weteringbuurt
Om te voorkomen dat jonge gezinnen wegtrekken uit de binnenstad, zorgt het stadsdeel voor voldoende scholen met volop ruimte voor voor- en buitenschoolse activiteiten, zodat ouders rustig kunnen gaan werken. "In 2009 worden twee scholen uitgebreid, De Kleine Reus in de Weteringbuurt en de 14e Montessorischool in de Jordaan. In de drukke binnenstad is dat bijzonder", aldus dagelijks bestuurder Wil Codrington. "Bovendien moeten in 2009 alle openbare basisscholen over extra ruimte beschikken voor aantrekkelijke naschoolse activiteiten." Naar verwachting nemen in 2009 veel meer kinderen deel aan de buitenschoolse (sport)activiteiten.

Ouderen blijven naar verwachting langer zelfstandig wonen. Met meer zelfstandig wonende senioren worden mantelzorgers en vrijwilligers steeds belangrijker. Het stadsdeel organiseerde dit jaar in de Jordaan voor het eerst de Dag van de Mantelzorg, bedoeld om de mantelzorgers in het zonnetje te zetten. Vanaf volgend jaar zijn er regelmatig evenementen om nog meer mantelzorgers en vrijwilligers te werven.

Komend jaar krijgt de Marnixstraat een nieuw uiterlijk. Dagelijks bestuurder Erik Koldenhof: "Niet alleen krijgen de fietsers een apart fietspad, de straat wordt in zijn geheel groener." In 2009 worden na een maandenlange onderbreking ook de bouwwerkzaamheden op het Haarlemmerplein hervat. De inrichting van het plein wordt een jaar later opgeknapt.

Rembrandtplein en Leidseplein
Eind 2009 is het nieuwe Rembrandtplein af. De sluiproutes en bosschages maken plaats voor een overzichtelijk plein met meer gebruiksmogelijkheden dan het huidige plantsoen. Begin volgend jaar worden ook de plannen voor het andere grote plein, het Leidseplein, concreet. "De ingrepen zijn complex, omdat het om de hele omgeving gaat. Omwonenden kunnen zich in februari uitspreken over de voorstellen voor de ondergrondse fietsenstalling en de plannen om de tramhaltes te verplaatsen", aldus Erik Koldenhof. Om de overlast van de taxi's terug te dringen kunnen op het Leidseplein vanaf 1 januari 2009 alleen nog taxichauffeurs met een keurmerk terecht. Horecagelegenheden aan de pleinen krijgen in 2009 meer ruimte en langere openingstijden.

Oostelijke binnenstad
In 2009 wordt een belangrijke verbinding naar de oostelijke binnenstad, het Mr. Visserplein, aangepakt. Daarbij gaat het in eerste instantie om verkeersingrepen. Later volgt de inrichting en mogelijke bebouwing van het plein.

Eind 2009 is de Czaar Peterbuurt een gebied waar veel mensen willen wonen, werken en heen willen gaan. De buurt zal vooral kunstenaars en startende ondernemers aanspreken. "Ik ben ook bijzonder trots op de kunst in de openbare ruimte", aldus Wil Codrington. In de Czaar Peterstraat staat bij elke tramhalte van lijn 10 een kunstobject.

In 2009 worden ook in het tracé tussen Molen de Gooijer en het Alexanderplein kunstwerken geplaatst. Verder zijn in 2008 op verschillende plekken in de oostelijke binnenstad vier steigers en bij Carré een echte watertrap geplaatst. In 2009 komen daar nog eens tien op- en afstapplaatsen voor rondvaartboten, goederenvervoer en de pleziervaart bij.

Kortom, ook in 2009 is er weer genoeg te doen. Amsterdam is en blijft een dynamische stad!

Het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum wenst alle bewoners en ondernemers een gelukkig en gezond 2009!