Gemeente Rotterdam

Op 18 december jl. werden de raadscommissies Bestuur Veiligheid en Middelen (BVM) en Economie Sociale zaken Haven Milieu en Vervoer (ESMV) tijdens een expertmeeting geïnformeerd over de gevolgen van de liberalisering van de energiemarkt voor het publiek aandeelhouderschap van de gemeente. Dit werd gedaan door een aantal deskundigen op dit gebied en ter voorbereiding op het debat in de commissie op 15 januari 2009.

Aanleiding voor de expertmeeting vormde de splitsing van energiebedrijven in een netbedrijf en een productie- en leveringsbedrijf per 1 januari 2011. Ook Eneco zal voor 1 juli 2009 een splitsingsplan moeten indienen. Deze splitsingswet is voor de aandeelhouders van Eneco, waaronder de gemeenten Den Haag, Dordrecht en Rotterdam, aanleiding om een nieuwe afweging te maken over de invulling van hun aandeelhouderschap.

De heer W. Naeije, oud bestuursvoorzitter van Eneco, ging in op het wettelijk kader en de ontwikkelingen op de energiemarkt. Vervolgens bespraken de heren N. Ketting, o.a. oud-directeur van het Gemeentelijk Energiebedrijf Amsterdam, en A. van der Slot, MT-lid van Roland Berger Strategy Consultants, de diverse opties voor het aandeelhouderschap na de splitsing. Vervolgens ging de heer O. van Rijswijk, bestuurder nutsbedrijven ABVAKABO/FNV in op de borging van het publiek belang. De laatste spreker was de heer J.F. de Haas, voorzitter van de Raad van Bestuur van Eneco, die het vervolg bij Eneco schetste.

Ook leden van raadscommissies uit de steden Dordrecht en Den Haag woonden de expertmeeting bij. Dit omdat dezelfde discussie ook speelt bij de gemeenten Dordrecht en Den Haag die ook aandeelhouder zijn.

Voor meer informatie over deze expermeeting kunt u contact opnemen met de griffier van de commissie ESMV, de heer Vincent Lorijn, via het algemeen telefoonnummer van de griffie 010-417 34 00

Bron: Griffie, 22-12-2008