Ministerie van Defensie

Medaille voor Tsjechen in Uruzgan

22 december 2008, 12.56 uur

Een Tsjechische militair krijgt de NAVO-medaille opgespeld door haar detachementscommandant. Het Tsjechische wachtdetachement op Camp Hadrian in Deh Rawod heeft vandaag de NAVO-medaille uitgereikt gekregen. De bewakers bemannen vanaf juli de wachttorens van het Nederlandse kamp, samen met Afghaanse bewakers van de Afghan Security Guard.

"Deze medaille is niet alleen een stuk metaal", hield Commandant Task Force Uruzgan, kolonel Kees Matthijssen, de Tsjechische mannen en vrouwen voor. "De medaille is een erkenning voor jullie bijdrage aan de wederopbouw van Afghanistan." Door de langere deelname van Nederland aan ISAF vanaf augustus 2008, besloot de Tsjechische Republiek bij te dragen aan de missie in Uruzgan. Dit resulteerde in de aanwezigheid van het wachtdetachement.

Buiten de poort De bewakingstaak maakt een belangrijk deel uit van de missie, omdat het de Nederlandse militairen, het Franse Operational Mentor and Liaison Team en de Afghaanse militairen de mogelijkheid geeft zich te focussen op hun werk buiten de poort.

Medaille De NAVO-medaille wordt uitgereikt aan militairen die langer dan dertig dagen op uitzending zijn.