Gemeente Medemblik

Nieuwe norm stelt hoge eisen

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft onderzocht hoe de regionale waterkeringen ervoor staan als ze aan de nieuwe norm van de provincie worden getoetst. Uit een eerste quick scan blijkt dat de dijken goed zijn onderhouden, maar voor een deel zijn extra maatregelen nodig om aan de hogere maatschappelijke eisen te voldoen.

Door klimaatverandering en het nieuwe veiligheidsdenken over water heeft de provincie voor het eerst in de geschiedenis normen gesteld aan regionale waterkeringen. Die noodzaak werd lang niet gevoeld, maar is er tegenwoordig wel. Het hoogheemraadschap kreeg opdracht de dijken te toetsen. Dit jaar zijn vrijwel alle boezemkades vanuit de lucht gefotografeerd. Zo zijn hoogte en breedte nauwkeurig vastgelegd in een computermodel. De beheerders van de dijken hebben daarnaast met hun praktijkervaring gekeken naar dijken en kades die al vele eeuwen het water tegenhouden en zo karakteristiek zijn voor het Hollandse polderlandschap.

De eerste conclusie van het onderzoek naar 1000 kilometer dijk is dat 55 procent van de boezemkaden wel aan die hogere veiligheidseisen voldoet. 38 procent voldoet niet volledig aan alle beoordeelde punten. Over 7 procent is nog geen oordeel gegeven. Hiervoor is gedetailleerder onderzoek nodig dat in 2009 wordt uitgevoerd.

Hoogheemraad Ben Hakvoort: `Logisch dat na alle aandacht voor dijken en duinen langs de kust en het IJssel- en Markermeer ook naar de regionale keringen wordt gekeken. Het hoogheemraadschap is blij met die nieuwe norm. Dit maakt duidelijk welke veiligheid wij als samenleving verwachten. De meeste regionale waterkeringen voldoen gelukkig aan de hoogste normen. Met het andere deel - waar we bijvoorbeeld al extra schoeiing hebben geplaatst - gaan we in het nieuwe jaar aan de slag bovenop het geplande onderhoud. Daarnaast wordt een plan van aanpak opgesteld met de verbeteringen van de regionale keringen die op basis van de nieuwe norm wordt vereist. Hoe en wat hopen we spoedig te kunnen vertellen. De mensen hoeven niet te schrikken: de kans dat er iets met de boezemkades gebeurt is door hogere eisen niet zomaar groter geworden, maar we maken het nog veiliger,' aldus Hakvoort.