Gemeente Elburg


WMO raad
Gemeente
Elburg

Verslag gehouden vergadering

Datum: 3 december 2008
Afwezig met kennisgeving:

- Jaap Prins


1. Opening:

De voorzitter opent om 19.30 uur deze laatste vergadering van dit jaar en heet eenieder van harte welkom in het bijzonder de gasten:
o Mevr. M. de Haas
o Mevr. L. Roth
o Hr. J. Beens
o Hr. G. Gerritsen


2. Mededelingen:

Ontwikkeling ondersteunende begeleiding. Wat er speelde was tot op heden niet erg duidelijk, inmiddels neemt dat vastere vormen aan. Gert Gerritsen vraagt of het mogelijk is vanuit de wmo raad zo snel mogelijk een groep te formeren die hierover wil en kan meedenken.


3. Ingekomen post:

o Vrouwennetwerk Elburg
Uitnodiging aan de vz tot het bijwonen van een informatieve bijeenkomst op 10 december. o De wmo krant is niet overal verspreid, probleem is dat deze wordt verspreid met reclamefolders. De ja/nee sticker op de brievenbussen werkt dan niet mee. Gert Gerritsen zal informeren of via contact met het verspreidbureau een oplossing kan worden gevonden.


4. Verslag vorige vergadering:

Opmerkingen, inhoudelijk en tekstueel zijn verwerkt.


5. Vast stellen agenda:

Geen aanvullingen


6. Presentatie Doe'th:

Bij het zorgloket Doe'th kan men geïnformeerd worden over zaken die te maken hebben met zorg en welzijn. Doe'th is een samenwerkingsverband van vier partijen t.w.: o Maatschappelijk werk;
o MEE Veluwe;
o Stichting Wiel en
o Gemeente Elburg
Deze vier partijen leveren ook de personen die het loket bemensen.
---

Door de dames de Haas en Roth wordt een duidelijke uiteenzetting gegeven over de werkwijze van het loket. Aan de hand van een aantal casussen worden de problemen en de vragen die daaruit kunnen voortvloeien geschetst.
Coördinatie is erg belangrijk, wie is verantwoordelijk. De opzet is om één contactpersoon de regie te laten voeren. Een taak voor de casemanager, die zal bepalen wie wat oppakt.


7. Evaluatie Teamvorming:

De vz reikt een conceptvoorstel uit m.b.t. acties op korte en lange termijn. De leden worden verzocht dit concept te bestuderen en op de vergadering van 5 januari hierop te reageren. De vz zal nog contact opnemen me "Bardo" i.v.m. een evaluatie van de teamvorming.


8. Uitgebrachte adviezen:

Wederom een conceptvoorstel, dit voorstel is bedoeld om inzicht te krijgen in de relatie tussen de prestatievelden en de wmo-adviezen. Cor Pieters zal dit schema verder uitwerken.


9. Werkgroepen:

o PGB: (Lex van Groningen, Henk Visch, Peter v.d. Burg en Brigitte Hemming) Door middel van de PGB wmo thermometer (zie de web site van wmo adviesgroep PerSaldo) kan bekeken worden wat een gemeente wel/niet verstrekt. Landelijk gezien ligt de verstrekking van de gemeente Elburg laag. Het voorstel is om in december een oriënterend gesprek te hebben met de wethouder om tot een oplossing te komen. (vz maakt de afspraak). Na dit gesprek is het wellicht mogelijk om tot een ongevraagd advies te komen. o Informatieverstrekking (Brigitte Hemming, Cor Pieters, Bert v. Apeldoorn en Gerrit Magré) Nieuwe afspraak volgt.
o Mantelzorg ( Bert v. Apeldoorn) Voor de Mantelzorgcontactgroep hebben zich inmiddels vier leden aangemeld. Benodigd ongeveer tien leden. Graag van iedereen inspanning om de resterende leden te vinden. o Jeugd: ( Mellanie v.Dooleweerd) Inmiddels is een team van vier personen gevormd en er is hoop dat die gaat groeien. Er is gestart met een project voor Oudjaar/Nieuwjaar. Verder wordt er in maart een dag georganiseerd in het kader van de maatschappelijke stage. J.Koopman is stagemanager, contact loopt. Een brief om verenigingen e.d. te laten meedenken in het kader van de notitie Jeugdbeleid had tot nu toe geen effect. Een tweede brief wordt binnenkort verstuurd met hopelijk meer resultaat. o Regiotaxi: (Henk Visch en Peter v.d. Burg) Gert Gerritsen zal hierover informatie inwinnen om duidelijkheid te krijgen over de voortgang. o Seniorenraad: (Wim v.d. Worp) De raad zal tijdens de vergadering van 19 december trachten het bestuur weer compleet te krijgen.


10. Verantwoordingsdag:

Is wellicht een verkeerde term, de gemeente organiseert een Verantwoordingsdag, in het wmo- beleidsplan wordt, voor de wmo-raad, gesproken over een Breed Overleg. Afgesproken wordt dat de wmo-raad in de maand maart kleinschalig een dagdeel met thema´s zal organiseren voor de achterban , daarna zal het Breed Overleg volgen. Brigitte Hemming en Cor Pieters gaan hierover in conclaaf.


11. Woon- Servicegebieden:

Nu staan alle voorwaarden voor Woon- Servicegebieden op papier en is dit een goed en informatief stuk als basis voor advies.


---

12. Rondvraag:


- Cor Pieters: Wellicht is het zinvol om, in overleg met de wethouder, de regelingen m.b.t. de wmo- raad kritisch te bekijken en zo nodig aan te passen.
- Lex van Groningen: Overzicht vergaderdata, 1 juni moet zijn 8 juni.

13. Sluiting:

De vz wenst iedereen prettige feestdagen en jaarwisseling en sluit de vergadering met dank voor ieders aanwezigheid en inbreng.

Joop Wierts
Secretaris


---