Gemeente Dalfsen

`Kijk op Leerplicht'

22-12-2008

Met deze krant brengt het college verslag uit aan de gemeenteraad over het gevoerde leerplichtbeleid in het schooljaar 2007-2008.

`Kijk op Leerplicht'

Dalfsen - Meedoen in de samenleving en zelfredzaamheid zijn belangrijke thema's voor het college van de gemeente Dalfsen. Onderwijs biedt die kansen en de leerplichtwet waarborgt deze kansen. Dit blijkt ook uit de leerplichtkrant `Kijk op Leerplicht'. Met deze krant brengt het college verslag uit aan de gemeenteraad over het gevoerde leerplichtbeleid in het schooljaar 2007-2008.

Dagelijks volgen ruim 4.500 leer- en kwalificatieplichtigen uit Dalfsen onderwijs. De kansen voor deze jongeren liggen in het goed doorlopen van het onderwijs en het behalen van een startkwalificatie, een diploma op minimaal havo-, vwo- of mbo-2 niveau. Om verschillende redenen loopt een kleine groep jongeren vast in het onderwijs, is er sprake van schoolverzuim en bestaat het risico op het niet behalen van een startkwalificatie. De leerplichtkrant `Kijk op Leerplicht' laat zien dat deze groep onze bijzondere aandacht heeft.

In het afgelopen schooljaar zijn meerdere maatregelen getroffen in de aanval op schooluitval. Eén van de maatregelen van het Rijk is de invoering van de kwalificatieplicht. Hiermee wordt de leerplicht verlengd tot de dag waarop een jongere een startkwalificatie behaalt of 18 jaar wordt. Na deze uitbreiding van de leerplicht is in de gemeente Dalfsen een extra leerplichtambtenaar aangesteld. Ook op regionaal niveau is stevig ingezet op het vroegtijdig signaleren van schoolverzuim en het tegengaan van voortijdig schoolverlaten. Hierbij werd de samenwerking met scholen en andere partners die betrokken zijn bij de leerlingenzorg als zeer waardevol ervaren. Ook de gemeenten onderling zagen kansen in het ontwikkelen van gezamenlijk beleid en een sluitend vangnet.

Cijfers
Het percentage voortijdig schoolverlaters bedroeg in 2007-2008 2,9%. Hiermee scoort de gemeente Dalfsen onder het landelijk gemiddelde van 4,2%. Voor het schooljaar 2008-2009 heeft de gemeente als doel het aantal voortijdig schoolverlaters terug te brengen tot maximaal 46, een daling van 10% ten opzichte van het verslagjaar. De toenemende aandacht voor het vroegtijdig signaleren en behandelen van schoolverzuim uit zich ook in de cijfers van signaalverzuim, waarbij sprake is van achterliggende problematiek. In het schooljaar 2007-2008 zijn 44 meldingen van signaalverzuim ontvangen, een toename van 12% ten opzichte van het schooljaar 2006-2007. Daartegenover zien we een daling van het luxe verzuim. Dit speelt wanneer de ouders hun kinderen buiten de schoolvakanties mee op vakantie nemen. Twee meldingen van luxe verzuim heeft de gemeente in het schooljaar 2007-2008 ontvangen. Onduidelijk is of dit aantal matcht met de praktijk. De gemeente wil hiervoor bij de scholen meer aandacht vragen en frequenter gaan controleren.