Partij van de Arbeid

Reactie Dijsselbloem op discussie vastleggen etniciteit

22-12-2008 12:05

Op pvda.nl reageerden bezoekers afgelopen weken op de stelling Het is een goed idee de etniciteit van criminelen te registeren, zodat er voor een meer gerichte aanpak gekozen kan worden. PvdA-kamerlid Dijsselbloem reageert: In bepaalde bevolkingsgroepen doen zich specifieke problemen voor die alleen met behulp van specifiek beleid opgelost kunnen worden.'

Reactie Jeroen Dijsselbloem: De discussie op de website laat zien zijn er ongeveer evenveel mensen voor als tegen het registeren van de etniciteit van criminelen zijn. Dit is niet zo vreemd, want door zowel voorstanders als tegenstanders zijn er gewichtige argumenten te noemen. Welke argumenten de doorslag geven in de algemene discussie over het registeren op basis van etniciteit, hangt af van de maatschappelijke werkelijkheid.

De huidige maatschappelijke werkelijkheid is, dat binnen bepaalde bevolkingsgroepen specifieke problemen, zoals hoge werkloosheid, hoge criminaliteit, psychische aandoeningen, of eerwraak, zich kunnen voordoen. Het kan nodig zijn deze specifieke problemen aan te pakken met specifiek beleid. Het speciale beleid voor Antilliaanse risicojongeren zoals we dat al jaren kennen en het voornemen van het kabinet om met gemeenten specifiek beleid gericht op Marokkaanse risicojongeren op te zetten, zijn daar voorbeelden van.

Voor het formuleren van dit beleid is het nodig beter zicht te hebben op omvang en oorzaken. Vervolgens moeten de specifieke maatregelen (preventief en soms ook repressief) en de doelgroep bij elkaar worden gebracht. In dat verband kan het dus van belang zijn te weten wat de herkomst en afkomst van de jongeren is.

Gelet op de discussie op de website staan sommige leden uit de Nederlandse samenleving huiverig tegenover het gebruik en registeren van etniciteit. Tegenwoordig wordt echter bij verschillende instanties de etniciteit geregistreerd en gebruikt. Zo kan in politiebestanden geboorteplaats, geboorteland en signalement worden vastgelegd. In de Gemeenschappelijke basisadministratie (GBA) wordt van iedereen in Nederland herkomst (geboorteplaats), nationaliteit en afkomst (herkomst en nationaliteit ouders) vastgelegd. De deelgemeenten in Rotterdam hebben bijvoorbeeld een Deelgemeentelijke Organisatie Sluitende Aanpak (DOSA). Deze gemeentelijke organisatie stemt hulp af op basis van primaire gegevens, waaronder de geboorteplaats van de risicojongere en diens ouders, die in de GBA staan. Dankzij de gegevens over de afkomst van de jongere stuurt de DOSA een hulpdienstzo als een Marokkaanse mentor naar een jongere van Marokkaanse komaf en niet naar een Surinaamse jongere voor wie deze specifieke hulp niet is afgestemd.'

Kortom in bepaalde bevolkingsgroepen doen zich specifieke problemen voor die alleen met behulp van specifiek beleid opgelost kunnen worden. De afkomst is van belang om dit specifieke beleid te kunnen afstemmen op de hulpbehoevende. We zullen daar zorgvuldig mee om moeten gaan.

Naar de discussie >