Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)
22.12.2008
GR: inname van vitamine A voldoende
Een goed en gevarieerd voedingspatroon levert ons de vitamine A die we
nodig hebben. We krijgen dan genoeg binnen, maar ook weer niet te
veel. Dit schrijft de Gezondheidsraad in een advies dat op 16 december
j.l. is aangeboden aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en
Sport.
De Gezondheidsraad stelt dat voldoende vitamine A van belang is voor
de voortplanting, groei en ontwikkeling, en voor de afweer tegen
ziektes. Ook helpt deze vetoplosbare vitamine om te kunnen zien bij
weinig licht. Gegevens over de inname van vitamine A laten zien dat 20
tot 30 procent van de Nederlandse bevolking een te lage inname van
vitamine A heeft en dat bijna 10 procent van de jonge kinderen een te
hoge inname heeft. Of de te lage of te hoge inname
gezondheidsproblemen geven is onduidelijk.
Er zijn verschillende bronnen van vitamine A: lever en leverproducten
bevatten grote hoeveelheden, maar ook andere voedingsmiddelen van
dierlijke oorspong bevatten vitamine A. Verder wordt aan margarine,
halvarine en bak- en braadproducten vitamine A toegevoegd. Ook leveren
donkergroene bladgroente en bepaalde geel- en oranjekleurige groente-
en fruitsoorten stoffen zoals beta-caroteen, die in het lichaam worden
omgezet in vitamine A. Een gevarieerde voeding levert voldoende
vitamine A, zonder dat personen het risico lopen op een te hoge
inname.
De Gezondheidsraad vindt dat het advies om lever, leverproducten en
supplementen met vitamine A te mijden tijdens de zwangerschap
gehandhaafd moet blijven, om het risico op aangeboren afwijkingen bij
het kind te verlagen. Ook adviseert de Gezondheidsraad rokers om geen
supplementen te slikken met hoge doses beta-caroteen (een bouwsteen
waarmee het lichaam zelf vitamine A kan aanmaken), omdat er bij hen
een verband is gevonden tussen supplementen met beta-caroteen en een
hoger risico op longkanker.
In het rapport hanteert de Gezondheidsraad voedingsnormen voor
vitamine A die vastgesteld zijn door het Amerikaanse Institute of
Medicine. De Nederlandse voedingsnormen voor vitamine A dateren uit
1989, en zijn volgens de Gezondheidsraad toe aan evaluatie. Ook zou de
Gezondheidsraad graag zien dat op etiketten van voedingsmiddelen en
supplementen het vitamine-A-gehalte wordt uitgedrukt in
retinolactiviteit-equivalenten in plaats van retinol-equivalenten.
Download hier het rapport van de Gezondheidsraad.