Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)


22.12.2008

GR: inname van vitamine A voldoende

Een goed en gevarieerd voedingspatroon levert ons de vitamine A die we nodig hebben. We krijgen dan genoeg binnen, maar ook weer niet te veel. Dit schrijft de Gezondheidsraad in een advies dat op 16 december j.l. is aangeboden aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De Gezondheidsraad stelt dat voldoende vitamine A van belang is voor de voortplanting, groei en ontwikkeling, en voor de afweer tegen ziektes. Ook helpt deze vetoplosbare vitamine om te kunnen zien bij weinig licht. Gegevens over de inname van vitamine A laten zien dat 20 tot 30 procent van de Nederlandse bevolking een te lage inname van vitamine A heeft en dat bijna 10 procent van de jonge kinderen een te hoge inname heeft. Of de te lage of te hoge inname gezondheidsproblemen geven is onduidelijk.

Er zijn verschillende bronnen van vitamine A: lever en leverproducten bevatten grote hoeveelheden, maar ook andere voedingsmiddelen van dierlijke oorspong bevatten vitamine A. Verder wordt aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten vitamine A toegevoegd. Ook leveren donkergroene bladgroente en bepaalde geel- en oranjekleurige groente- en fruitsoorten stoffen zoals beta-caroteen, die in het lichaam worden omgezet in vitamine A. Een gevarieerde voeding levert voldoende vitamine A, zonder dat personen het risico lopen op een te hoge inname.

De Gezondheidsraad vindt dat het advies om lever, leverproducten en supplementen met vitamine A te mijden tijdens de zwangerschap gehandhaafd moet blijven, om het risico op aangeboren afwijkingen bij het kind te verlagen. Ook adviseert de Gezondheidsraad rokers om geen supplementen te slikken met hoge doses beta-caroteen (een bouwsteen waarmee het lichaam zelf vitamine A kan aanmaken), omdat er bij hen een verband is gevonden tussen supplementen met beta-caroteen en een hoger risico op longkanker.

In het rapport hanteert de Gezondheidsraad voedingsnormen voor vitamine A die vastgesteld zijn door het Amerikaanse Institute of Medicine. De Nederlandse voedingsnormen voor vitamine A dateren uit 1989, en zijn volgens de Gezondheidsraad toe aan evaluatie. Ook zou de Gezondheidsraad graag zien dat op etiketten van voedingsmiddelen en supplementen het vitamine-A-gehalte wordt uitgedrukt in retinolactiviteit-equivalenten in plaats van retinol-equivalenten.

Download hier het rapport van de Gezondheidsraad.